Brunel als eerste over evenaar

Het Nederlandse Team Brunel heeft als eerste zeilteam bij de Volvo Ocean Race het zuidelijk halfrond bereikt. Het jacht van schipper Bouwe Bekking zeilde vrijdag tijdens de vierde etappe rond 5.30 uur voorbij de evenaar. Volgens de ervaren schipper is het vanwege de constant veranderende omstandigheden rond de evenaar een kwestie van scherp blijven. „Het is belangrijk dat we snel en adequaat reageren op deze onverwachte weersveranderingen, zodat je niet in een ongewenste windstilte, winddraaiing of windvlaag terecht komt”, aldus Bekking. Brunel werd ’s nachts al slachtoffer van zo’n winddraaiing, waarbij het zogenoemde Code Zero-zeil beschadigd raakte. De twee gaten die in het 300 vierkante meter grote doek zitten, werden vrijdag hersteld. Het doet Bekking beseffen dat de buit nog niet binnen is. „We zijn zo dichtbij, maar als je het aantal mijlen bekijkt tegelijkertijd ook ver weg.” Het Abu Dhabi Racing Team ligt dertig mijl achter op de tweede plaats. (ANP)