In beeld

Verleden, heden en toekomst komen samen op Antarctica

Van alle werelddelen is Antarctica het meest wild, verlaten en mysterieus. Onder de bevroren wateren liggen volgens onderzoekers de antwoorden op vragen over het verleden, het heden en de toekomst van de mensheid: waar komen we vandaan? Zijn we alleen in het heelal? En wat is het lot van onze opwarmende planeet? Persbureau AP volgde midden in de koude Antarctische zomer een aantal wetenschappers op het continent, waar de eerste ontdekkingsreizigers 194 jaar geleden voet aan wal zetten. Fotografe Natasja Pisarenko maakte daar een fotoreportage van.
De afstanden naar steden vanaf een onderzoeksstation van Chili op het King George-eiland. Duizenden wetenschappers komen naar Antarctica voor onderzoek, uit vele verschillende landen. Met hen komen ook koks, duikers, technici, schoonmakers en geestelijken mee.
AP / Natasja Pisarenko
Een Chileense afvaardiging drukt ijs weg, door met hun boot rondjes te draaien. Het doel is het marineschip Aquiles, waarvan onderzoekers uit alle windstreken moeten worden opgepikt. Ook veel toeristen komen jaarlijks naar Antarctica, maar die komen voor de schoonheid en de leegte. Voor onderzoekers betekent Antarctica <em>big business</em>. Wat zij op het continent vinden, zou de levens van velen, duizenden kilometers weg, kunnen beïnvloeden.
Foto AP / Natasja Pisarenko
Bij het Bellinghausen- onderzoeksstation van Rusland, ook gevestigd op het King George-eiland, staat deze kerk van de Heilige Drie-eenheid. Die is daarmee de meest zuidelijke vestiging van de Russische-orthodoxe kerk.
AP / Natasja Pisarenko
Leden van de Spaanse afvaardiging bekijken een film op de basis Gabriel de Castilla op Deception-eiland, onderdeel van de Zuidelijke Shetland Eilanden. Deception is een actieve vulkaan en kent daardoor uiteenlopende omstandigheden. Er zijn plekken waar de zee kookt, terwijl op andere plekken het gewoon vriest. En terwijl de zon vrijwel nooit schijnt in de zomer, gaat die vrijwel nooit onder op winterdagen.
Foto AP / Natacha Pisarenko
Een verlichte kerk in het dorpje Villa Las Estrellas op King George-eiland.
Foto AP / Natasja Pisarenko
Een ezelspinguïn voedt zijn jong vlakbij het onderzoeksstation Bernardo O'Higgins. "Om meer te weten te komen over de diversiteit van planten en dieren, is het belangrijk om te weten te komen wanneer de continenten van elkaar gescheiden werden", zegt geoloog Richard Spikings. "Hierdoor leren we meer over de echte leeftijd van de aarde en hoe continenten ontstonden een miljard jaar geleden, een half miljard jaar geleden en 300 miljoen jaar geleden." Die inzichten helpen hem te begrijpen wat voor een rol Antarctica speelde in de 'puzzel' van oude continenten.
Foto AP / Natasja Pisarenko
Gebouwen van het onderzoeksstation van Chili op Robert's eiland, dat deel uitmaakt van het zuidelijke Shetland Eilanden. Op het continent kunnen de temperaturen uiteenlopen van net boven de nul graden op de Shetlanden en het Antarctisch Schiereiland (het noordelijkste deel) tot ondraaglijke vrieskou vlakbij de Zuidpool.
Foto AP / Natasja Pisarenko
Chileen Alejo Contreras kijkt door een raam op King George-eiland. De nu 53-jarige droomde al over Antarctica ontdekken toen hij 10 jaar was en het verslag las van Robert Falcon Scott's reis naar de Zuidpool. Toen Contreras zelf de Zuidpool bereikte in 1988, liet hij voortaan zijn baard staan. Hij leidde duizenden poolexpedities, en noemt het continent 'een megavriezer'.
Foto AP / Natasja Pisarenko
Het Chileense schip de Aquiles manoeuvreert bij het schiereiland Hurd, onderdeel van de Shetlanden. Dit is de plek waar 'het gat in de ozonlaag' een aantal maanden boven hangt als de nachten weer korter worden op het continent. Het gat is ontstaan door gassen uit koelkasten en spuitbussen. Het gat is op z'n grootst in september, en sluit weer in november.
Foto AP / Natasja Pisarenko
IJsbergen drijven in de Almirantazgo-baai vlakbij Livingston-eiland, onderdeel van de Shetlanden. De naam Antarctica roept beelden op van rustige bergen en witte plateau's, maar het koude, droge en afgelegen continent is verre van slaperig. Het grootste deel is bedekt met ijs, en dat ijs beweegt constant.
Foto AP / Natasja Pisarenko
Een onderzoeker achter een raam bij de Spaanse Gabriel de Castilla-basis op Deception. Als experts het goed hebben, en de ijslaag van West- Antarctic inderdaad onomkeerbaar aan het smelten is, is wat hier gebeurt van grote invloed op steden zoals Miami, New York, New Orleans, Guangzhou, Mumbai, Londen en Osaka. Deze laaggelegen steden zullen dan regelmatig te kampen krijgen met overstromingen door de stijgende zeespiegel.
Foto AP / Natasja Pisarenko