Taxi-app

UberPOP verboden? Veranderen we toch de taxi-wet

Foto ANP

De meeste mensen die de wet overtreden en een boete krijgen, zullen stoppen met het verboden gedrag en de boete afrekenen. Een beetje mokken misschien. Zo niet taxi-app Uber. Ondanks een dwarsliggende rechter, 50.000 euro aan boetes en protesterende taxi-chauffeurs gaat het door met het aanbieden van UberPOP in Nederland. Met die dienst kunnen particulieren taxi-ritten uitvoeren.

Uber stuurt bovendien een zelf opgesteld advies om de taxi-wet te veranderen naar het ministerie van Infrastructuur en Milieu en aan Tweede Kamerleden. Dat zegt Benelux-directeur Niek van Leeuwen tegen NRC Q.

Uber?

Geen verschil meer tussen taxi’s en normale auto’s

In het advies wijst het van oorsprong Amerikaanse bedrijf op de positieve gevolgen van de app op mobiliteit en de kosten van transport. Het bedrijf wil onder meer dat het kabinet de wet rondom personenvervoer op zo’n manier aanpast dat er geen wettelijk onderscheid meer is tussen taxi’s en normale personenauto’s. Van Leeuwen:

“We worden gesterkt door uitspraken eerder dit jaar van Maarten Camps [de hoogste ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken]. Het is ook volgens hem duidelijk dan innovatie heel snel gaat, en dat de stappen om wetten te veranderen langer duren. Te lang. En dat is zonde.”

In deze landen is Uber ook actief:

Uber heeft in meer landen problemen met overheden. In Nederland loopt er een bodemprocedure van het bedrijf tegen de beslissing om boetes uit te delen. “Als een rechter in een eindoordeel zegt: dat mag niet, dan stoppen we met UberPOP”, zegt hij. Waarschijnlijk komt staatsecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu in maart met plannen voor een nieuwe wet.