Tsipras: we hebben ons doel bereikt

De Griekse premier Alexis Tsipras.
De Griekse premier Alexis Tsipras. Reuters / Alkis Konstantinidis

Griekenland heeft zijn doel bereikt door de afspraken over verlenging van het Griekse steunprogramma met vier maanden. Dat zei premier Tsipras in een televisietoespraak, meldt persbureau Reuters.

Volgens de premier zijn de bezuinigingsafspraken die de vorige conservatieve regering had gemaakt, door het voorlopige akkoord van de baan.

“Gisteren hebben we een belangrijke stap genomen, weg van bezuinigingen, reddingsoperaties en de trojka. We hebben de strijd gewonnen, niet de oorlog. De moeilijkheden, de echte moeilijkheden, liggen nog voor ons.”

Tsipras won vorige maand de verkiezingen met zijn radicaal-linkse partij Syriza, met de belofte dat Griekenland met de strenge bezuingingen, opgelegd door de EU en het IMF, zou stoppen. Ook zei hij de samenwerking met de gehate trokja (Europese Commissie, Europese Centrale Band en het IMF) te willen stopzetten. Maar Athene moest voor een verlenging van het programma akkoord gaan met de voorwaarden van de eurozone. En de trokja verdwijnt alles behalve van het toneel.

Toch ziet Tsipras het conceptakkoord als een succes, omdat Griekenland enige ruimte krijgt in de manier waarop het invulling geeft aan de hervormingen:

“Door de overeenkomst van gisteren zijn de afspraken van de vorige regering tenietgedaan: snijden in lonen en pensioenen, ontslagen in de publieke sector, verhoging van de belasting op eten en medicijnen. (…) We hebben een belangrijk onderhandelingsresultaat geboekt in Europa. We hebben vastberadenheid en flexibiliteit getoond en uiteindelijk hebben we ons belangrijkste doel bereikt.”

Meeste oppositiepartijen tevreden

De Griekse oppositie is tevreden met het conceptakkoord dat gisteren in Brussel is gesloten. Volgens de conservatieve partij Nieuwe Democratie is Griekenland terug op het punt dat de vorige door hun geleide regering had bereikt, “maar dan onder slechtere omstandigheden”.

“Het ergste is afgewend. En dat is het positieve.”

De Pro-Europese partij To Pitami:

“Het nachtmerriescenario van terugtrekking uit de eurozone is afgewend”.

De socialistische Pasok noemde de afspraak het “einde van de illusies” van de regering van premier Alexis Tsipras. De Griekse communisten van de KKE noemen de afspraak slechts een voortzetting van de bezuinigingsprogramma’s.

Voorlopig akkoord

Griekenland en de eurogroep werden het gisteren voorlopig eens over een verlenging van het steunprogramma met vier maanden. Maandag moet Griekenland een lijst inleveren met structurele hervormingen. Die lijst moet de eurozone vervolgens goedkeuren, pas dan komt er groen licht. Het huidige steunprogramma loopt volgende week zaterdag af.

Lees ook: ‘Griekenland zit weer aan het infuus. Dit is wat in Brussel is afgesproken’

Lees ook op NRC Q: ‘De Griekse tragedie rond de euro - dit zijn de hoofdpersonen’ (€)