RVD weert Telegraaf bij fotosessie Oranjes na foto Beatrix

Journalisten van De Telegraaf hoeven niet af te reizen naar Lech in Oostenrijk. Op de voorpagina stond vanochtend een foto van prinses Beatrix op ski’s, in privétijd. En dat mag niet volgens de mediacode.

De fotosessie van vorig jaar, met Ariane en Alexia op de grond.
De fotosessie van vorig jaar, met Ariane en Alexia op de grond. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Journalisten van De Telegraaf hoeven niet af te reizen naar Lech in Oostenrijk. De krant is niet welkom bij de traditionele fotosessie met de Oranjes in het Oostenrijkse skioord, omdat op de voorpagina vandaag een recent genomen foto van prinses Beatrix op de ski’s stond. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) bevestigd aan NRC na berichtgeving van de NOS. De krant handelde in strijd met de mediacode.

“De persoonlijke levenssfeer van prinses Beatrix is geschonden”, schrijft een woordvoerder. Journalisten mogen in lijn met de mediacode in principe twee keer per jaar een fotosessie bijwonen met de koninklijke familie. Als tegenprestatie wordt van media verwacht dat ze de Oranjes in hun privétijd met rust laten.

De hockeyfoto’s

De foto van een skiënde prinses Beatrix staat niet alleen in de papieren editie van De Telegraaf. Hoofdredacteur Sjuul Paradijs en adjunct-hoofdredacteur Jan-Kees Emmer deelden hem op Twitter. De krant wilde vanavond niet reageren tegenover persdienst ANP.

De afspraken over privéfoto’s van de koninklijke familie worden wel vaker geschonden. Weekblad Nieuwe Revu werd in juni veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 1000 euro. Het tijdschrift had hockeyfoto’s van prinses Amalia gepubliceerd en dat was volgens de kantonrechter in Amsterdam “onrechtmatig”, omdat de privacy van de prinses was geschonden. Nieuwe Revu wilde de mediacode aan de kaak stellen, omdat het blad de code niet meer van deze tijd vindt.