Rutte belt Renzi over Feyenoord-fans, weer relschoppers veroordeeld

Foto EPA / Massimo Percossi

Premier Mark Rutte vindt het wangedrag van Feyenoord-supporters, afgelopen week in Rome, verschrikkelijk. Hij heeft de Italiaanse premier Matteo Renzi telefonisch laten weten dat hij zich schaamt voor de Nederlanders die betrokken waren bij de rellen, meldt persbureau ANP op gezag van de Rijksvoorlichtingsdienst.

Eerder op de dag belde minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken al met zijn Italiaanse ambtgenoot over de supportersrellen. De RVD:

“Nederlandse en Italiaanse autoriteiten werken nauw samen aan het aanpakken van de daders en het voorkomen van dergelijke excessen in de toekomst.”

Update 22.35: Vandaag zijn in Rome opnieuw zes Nederlandse supporters via snelrecht voorgeleid. Dat meldt ANP. Volgens de Italiaanse justitie vernielden drie Feyenoordsupporters in de nacht van donderdag op vrijdag verkeersborden rondom het Sint-Pietersplein. Twee van hen kregen zes maanden gevangenisstraf, de derde kreeg vier maanden. De straffen zijn direct omgezet in geldboetes - van 45.000 euro voor zes maanden cel en 35.000 euro voor vier maanden cel.

Drie anderen relschoppers werden opgepakt omdat ze in het centrum een auto hadden vernield. Hun straf is nog niet bekendgemaakt. In totaal zijn nu 25 Nederlanders veroordeeld voor de rellen.

‘teken van barbaarsheid’

Feyenoord-fans waren woensdag en donderdag in Rome voor een uitwedstrijd in de Europa League tegen AS Roma. Voorafgaand aan de wedstrijd richtten fans vernielingen aan in de oude stad. Er waren vuurwerkbommen, pleinen lagen vol glaswerk en een zeventiende-eeuwse fontein werd beschadigd.

Uiteindelijk kwam het tot een aanvaring met de oproerpolitie. Bij die confrontatie raakten zeker achttien mensen gewond, onder wie dertien agenten. De Italiaanse politie arresteerde een vijftigtal Feyenoordfans.

De Italiaanse premier Renzi noemde de rellen “een teken van barbaarsheid en onbeschoftheid” en eiste excuses van Feyenoord.

Lees verder: Dit is wat je moet weten over de Feyenoordrellen

    • Laura Klompenhouwer