Ongenaakbare Contador is Froome bergop de baas

Alberto Contador won in de Ronde van Andalusië de eerste bergrit. Rivaal Chris Froome had het nakijken.

Over vijf maanden willen ze schitteren op Plateau de Beille, La Toussuire of Alpe d’Huez. In juli zijn Alberto Contador en Chris Froome de voornaamste uitdagers van de Italiaan Vincenzo Nibali, winnaar van de Tour de France 2014. Maar nu al gaan ze op hoog niveau de strijd aan.

In de Ronde van Andalusië gaf Contador in de eerste de beste aankomst bergop direct een demonstratie van zijn uitzonderlijke klasse. Hij pakte in de Spaanse rittenkoers de etappezege en de leiderstrui. Froome verloor op de klim negentien tellen en eindigde als tweede. Nummer drie Romain Bardet volgde al op meer dan anderhalve minuut achterstand, Wilco Kelderman eindigde op 2.02 minuut als zesde. Bauke Mollema startte wegens ziekte niet.

De finish lag vrijdag op de Alto de Hazallanas, een klim met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,4 procent naar een hoogte van 1.600 meter, waar Chris Horner in 2013 de Vuelta in zijn voordeel besliste. Al op zeven kilometer voor de streep viel Contador onweerstaanbaar aan.

De kopman van Tinkoff-Saxo prees na afloop het voorbereidende werk van zijn ploeg, vooral van Sergio Paulinho en Ivan Basso. De Italiaanse routinier is dit jaar nieuw bij de ploeg en beoogd meesterknecht van Contador in de Tour. „Hij creëerde een gat door hard op kop te gaan rijden”, loofde de Spanjaard. „Toen besloot ik om vroeg aan te vallen en alleen door te gaan.”

Froome reageerde niet direct op de aanval, net als bij hun laatste onderlinge confrontatie in de Ronde van Spanje vorig jaar, waar hij achter Contador als tweede eindigde. Op de flanken van de Hazallanas, in het lagere gedeelte van de Sierra Nevada, liet de Tourwinnaar van 2013 zich in eerste instantie leiden door ploeggenoot Peter Kennaugh. Pas in de slotkilometers ging hij alleen op jacht naar zijn rivaal, van wie hij eerder ook al verloor in een korte tijdrit.

Bij het ingaan van het bergachtige slotweekeinde van de vijfdaagse Ronde van Andalusië – de laatste drie jaar gewonnen door de nu afwezige Alejjandro Valverde – bedroeg zijn achterstand op Contador in het algemeen klassement 27 seconden. Toch was de kopman van Team Sky niet ontevreden over zijn prestaties. „Natuurlijk is het niet leuk verslagen te worden door Alberto, maar mijn doelen liggen later in het seizoen. Ik ga langzaam richting de Tour werken, terwijl hij de Giro al als zijn eerste doel heeft.”