Gevangenenruil Oekraïne en separatisten voltooid, Kerry praat over nieuwe sancties

Tientallen krijgsgevangenen zijn vandaag vrijgelaten in het oosten van Oekraïne. De onderlinge uitwisseling van Oekraïense en separatistische gevangenen is onderdeel van het bestandsakkoord dat sinds vorige week ten uitvoer wordt gebracht.

De Oekraïense president Petro Porosjenko schudt de hand van een gewonde soldaat Zaporizja. Foto AFP / Mikhail Palinchak

Tientallen krijgsgevangenen zijn vandaag vrijgelaten in het oosten van Oekraïne. Dat heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko bekendgemaakt via Twitter. De onderlinge uitwisseling van Oekraïense en separatistische gevangenen is onderdeel van het bestandsakkoord dat sinds vorige week ten uitvoer wordt gebracht.

Update 19.05: In totaal werden 139 Oekraïense soldaten vrijgelaten. Een journalist van persbureau AP was bij de uitwisseling in Loegansk en kreeg te horen dat 52 separatisten op vrije voeten zijn gesteld.

Twitter avatar poroshenko Петро Порошенко In the next hour 140 Ukrainian heroes will be on their way home from captivity, including Donetsk cyborgs and Debaltseve defenders.

‘Troepenopbouw rond Marioepol’

Het staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne ging precies een week geleden in om 23.00 uur (Nederlandse tijd), maar is halfslachtig nageleefd. Ook de tweede stap - terugtrekking van zware wapens van de frontlijn - wordt mondjesmaat uitgevoerd. Dat er nog doorgevochten werd in Debaltseve kan worden gezien als een interpretatiekwestie: de rebellen zeiden dat in het tweede Minsk-akkoord geen afspraken waren gemaakt over een bestand in de stad.

oekrainekaart1

Maar met de inname van Debaltseve door de separatisten is het vechten niet voorbij. Ook vandaag blijven de partijen in het conflict elkaar beschuldigen van het schenden van de wapenstilstand. Bij gevechten de afgelopen 24 uur kwam volgens een woordvoerder van de Oekraïense krijgsmacht een soldaat om het leven. Veertig anderen raakten gewond. De rebellen zeggen dat hun stellingen in onder meer Donetsk zijn bestookt door het leger. Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa constateerden ook dat er bij de stad weer gevochten wordt:

Twitter avatar OSCE_SMM СММ ОБСЄ в Україні Latest from SMM 19 Feb: outgoing shelling heard Donetsk city; limited number ceasefire violations in Luhansk region http://t.co/4z3IQebEtJ

Kerry: Rusland ondermijnt bestand

Rond de zuid-oostelijke havenstad Marioepol zou ondertussen sprake zijn van troepenopbouw door pro-Russische separatisten. Het Oekraïense leger zegt voorbereid te zijn op de mogelijkheid dat de rebellen een aanval voorbereiden, meldt persbureau Reuters. De krijgsmacht beschuldigde Rusland gisteren nog van het sturen van meer tanks en wapens naar de door separatisten bezette stad Novoazovsk, op nog geen vijftig kilometer van Marioepol.

De vermeende Russische betrokkenheid bij de oorlog en de herhaalde schendingen van het bestand waren voor de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk aanleiding voor gesprekken over nieuwe economische sancties. Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry noemde de steun van Moskou aan rebellen die blijven doorvechten vanochtend ‘buitengewoon laf’. Rusland ondermijnt volgens hem het bestand.

Twitter avatar KyivPost Kyiv Post PHOTOS: Kyiv exhibits the Russian military hardware it has captured in #Ukraine‘s east http://t.co/IIYU8kizkv http://t.co/N8rrtzjOhS

Lees verder in NRC: Wat is Minsk 2 nog waard na Debaltseve? (€)

    • Laura Klompenhouwer