Nooit meer hakken

Elke week vertelt iemand over zijn of haar eigenzinnige kledingstijl. Janice Deul: „Gelukkig zijn er veel schoenen met plateauzolen.”

foto Jan Willem Kaldenbach

Janice Deul (52), freelance lifestylejournalist uit Leiden. Co-auteur van Little black hair book, dat dit voorjaar verschijnt.

Hoe lang is uw haar ?

„Nog geen tien centimeter. Dit is bijna allemaal nep; strengen gevlochten kunsthaar die ik vastmaak aan mijn eigen haar. Het blijft een maand of twee zitten. Mijn man zei laatst: ‘Het lijkt wel of het steeds meer wordt’. Dat klopt. Toen ik een jaar of drie geleden met deze coupe begon, was ’ie veel kleiner. Ik ben de laatste anderhalf jaar nogal aangekomen. Hormonen. Met big hair is het geheel weer in balans.”

Heeft u allemaal nieuwe kleren moeten kopen?

„Ik was dol op wijd uitstaande rokjes, dat is geen gezicht meer. Maar de mode is inmiddels veranderd, en mijn smaak godzijdank ook. Ik draag nu graag lange rokken en jurken. Het grote verdriet van mijn leven is dat ik sinds twee jaar niet meer op hakken kan lopen. Ik had vanaf mijn zestiende altijd schoenen met hoge hakken aan, wat ik ook deed. Ik heb er een vergroeiing aan mijn voeten aan overgehouden, en op sommige plekken is het kraakbeen helemaal weg. Op een dag kon ik niet meer lopen van de pijn, maar ben toch doorgegaan. Ik huil nooit, maar toen de podoloog me vertelde dat ik nooit meer hakken aan kon, barstte ik in tranen uit. Schoenen kunnen je hele look bepalen. Dingen die met platte schoenen suffig zijn, zijn met een hakje vaak helemaal leuk. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel schoenen met plateauzolen, dat verzacht het leed enigszins.”

De schoenen die u nu aanheeft, zijn niet mis.

„Die zijn dus heerlijk. Ze zijn heel vrolijk en ik kan er dagen, avonden probleemloos op lopen. Ze zijn van een jonge ontwerper uit Doetinchem, David Paulus.”

Zo te zien bent u dol op prints.

„Liefst twee bij elkaar. Kleding mag van mij wel een beetje gek zijn, ik vind het leuk om gezien te worden.”

Milou van Rossum