‘Nigeriaanse leger herovert Baga op Boko Haram’

Een vluchteling draagt hout bij een kamp van de Verenigde Naties in de buurt van het Tsjaadmeer. Foto AFP / Sia Kambou

Het leger van Nigeria heeft Boko Haram naar eigen zeggen verdreven uit Baga, in het noordoosten van het land. De stad werd vorige maand ingenomen door strijders van de extremistische beweging. Zij waren daar verantwoordelijk voor de grootste moordpartij van de afgelopen zes jaar.

Twitter avatar DefenceInfoNG DEFENCE HQ NIGERIA FLASH: Troops have this afternoon captured #BAGA after fierce battle with terrorists. Heavy Casualties. Mopping up ongoing. Details later

Persbureau AFP heeft de berichtgeving van de krijgsmacht niet kunnen verifiëren. De aankondiging volgt op dagen van Nigeriaanse luchtaanvallen op de stad. Een aantal extremisten zou zijn verdronken in het Tsjaadmeer, schrijft persdienst Reuters. Hoe en onder welke omstandigheden is niet bekend.

Aanval Baga dodelijkste tot nu toe

Baga is een commercieel centrum bij de Nigeriaanse grens met Tsjaad, Niger en Kameroen. De stad, waar ook een multinationale troepenmacht uit die landen was gevestigd, werd op 3 januari aangevallen door Boko Haram. In de dagen die volgden werden honderden burgers vermoord, huizen verbrand en vrouwen en kinderen ontvoerd. Duizenden inwoners sloegen op de vlucht, richting Kameroen.

De aanval op Baga moet volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry worden bestempeld als misdaad tegen de menselijkheid. Amnesty International sprak van de dodelijkste aanval die Boko Haram ooit uitvoerde.

Terwijl het leger nu in Baga aan de winnende hand lijkt, vonden elders weer aanvallen plaats van de islamitische terreurgroep. In Karouga, in het zuidoosten van Niger, kwamen bij een aanval van Boko Haram zeven soldaten en veertien strijders om. In dorpjes bij Chibok en Konduga, in de Nigeriaanse staat Borno, werden deze week 34 mensen omgebracht in wat lijkt op een aanval van de groepering.

    • Laura Klompenhouwer