Opinie

    • Anne-Martijn van der Kaaden
    • Merlijn Kerkhof

mini-opinie

Te vaak blijven gesprekken hangen in kabbelend gekeuvel. Maak ze spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan. nrc.next helpt.

Stelling: De Breezer moet weer in de mode komen

Mooi was die tijd. We hebben het over de jaren 1998-2004. Zoete alcoholische drankjes waren helemaal da bomb (ja, dat zeiden we toen nog). In 2006 beleefde het drankje een kortstondige Wiederauferstehung toen Guillermo & Tropical Danny een hit scoorden met de legendarische tekst ‘Doe mij een toppertje en een Breezer ananas’. Hoe anders is het nu gesteld met de Bacardi-drankjes in kenmerkende chemische kleurtjes. Ze kwijnen weg in de schappen van onze supermarkten. Ze worden alleen nog ingeslagen door moeders die de drankjes aanzien voor ranja of Fernandes. Laten we weer massaal aan de Breezer gaan, al is het maar omdat het je braaksel zo leuk kleurt.

Stelling: Rembrandt bijzonder? Kan ons neefje van zes ook!

Er is nogal veel te doen over een tentoonstelling over de late etsjes, tekeningetjes en schilderijtjes van Rembrandt van Rijn (1606-1669) in het Rijksmuseum. Die man wordt schromelijk overschat. Beetje spelen met licht en donker, dat kan ons neefje van zes ook. Met z’n tablet. Hebben we toch geen schilderijen uit de Gouden Eeuw meer voor nodig?

Stelling: NRC moet met spoed een wellnesscentrum openen

Een krant die gewoon maar een krant is, dat is niet van deze tijd. De krant moet een community vormen met haar lezers. Maar met alleen een restaurant en een debatzaal win je de oorlog niet. NRC moet groter denken. Dat gebouw aan het Rokin in Amsterdam biedt voldoende mogelijkheden om het te laten ombouwen tot wellnesscentrum. Een resort, een baken van rust midden in die drukke, grote stad vol toeristen en trams! De plannen worden spoedig gepresenteerd aan de nieuwe eigenaren van NRC, de mensen van het Vlaamse Mediahuis.

Stelling: Carice, we vinden je mooi zoals je bent

Lieve Carice, je hebt ons een beetje laten schrikken. Afgelopen donderdag bij je schoonvader aan tafel verblindde je ons met een wel heel perfecte lach. We begrijpen dat je in Hollywood af en toe je tanden moet laten zien, maar zo’n neppe Prodent-smile heb jij helemaal niet nodig.

Stelling: We moeten niet zo veel aandacht geven aan die stakers

Er is gedonder op de Universiteit van Amsterdam. Een groep actievoerders is ontevreden over de bezuinigingsplannen, dus hebben ze maar een universiteitsgebouw (het Bungehuis) bezet. De UvA heeft sinds in 1969 het Maagdenhuis werd bezet een lange traditie van bezettingen, en daarin lijkt de gemeenschap precies op die van de Feyenoord-hooligans die eens in de zoveel tijd zijn gewelddadige reputatie wil bestendigen. De bezetters van het Bungehuis spelen Maagdenhuisje. Laat ze lekker.

Stelling: Stuur de Feyenoordsupporters naar Athene

Over hooligans gesproken: laten we van de nood een deugd maken. Griekenland wil dringend meer geld uit Europa, maar heeft blijkbaar moeite met het opstellen van een fatsoenlijk voorstel. Ideetje: als ze niet opschieten, mogen de Rotterdamse voetbalfans een groepsreisje boeken naar de Akropolis op kosten van Europa. Eens kijken hoeveel het Parthenon en het Erechtheion de Grieken waard zijn.

en Merlijn Kerkhof

    • Anne-Martijn van der Kaaden
    • Merlijn Kerkhof