Minder potentieel

De IT-sector heeft het over 2014 wereldwijd zo’n 17 procent beter gedaan dan de markt. Dat kwam deels door een hogere economische groei, vooral in de VS, waardoor IT-uitgaven stegen. Bovendien heeft de sector geprofiteerd van onderliggende technologische ontwikkelingen, zoals de toenemende vraag naar clouddiensten. Ook een aantal Nederlandse bedrijven speelt daarin een cruciale rol, maar twee beursfondsen die daar zeer actief in waren, Exact en Unit4, zijn onlangs overgenomen. Hoewel we positief blijven over de trends in de IT-sector, hebben we de weging voor IT verlaagd van ‘overwogen’ naar ‘neutraal’. Bij een aantal bedrijven is het goede nieuws inmiddels in de koers verwerkt en op korte termijn lijkt er wat minder opwaarts potentieel te zijn. Een voorbeeld daarvan is ASML (houden). Een Nederlands aandeel waar we nog wel positief over zijn, is TomTom, dat haar verdienmodel met succes aan het omvormen is.