Als iemand het verdient om excuses te krijgen is het juist Feyenoord

Een dag nadat een paar honderd Nederlandse hooligans met als excuus de wedstrijd AS Roma-Feyenoord hadden geprobeerd om het oude Rome te slopen, eiste de Italiaanse premier Renzi excuses van Feyenoord. Alsof de Rotterdamse club er ook maar iets aan kan doen dat ze al jaren wordt gevolgd door een horde debielen die wedstrijden van de club aangrijpt om te vechten en te vernielen.

Als iemand het verdient om excuses te krijgen is het juist Feyenoord en met de club de duizenden supporters wier hobby al jaren wordt verpest. Een uitwedstrijd in de eredivisie bezoeken wordt ze vrijwel onmogelijk gemaakt omdat de politiek een aantal jaar geleden besloot om niet de hooligans maar de massa te straffen met verplichte busreizen, voetbalpassen en zitplaatsen.

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam zei er in een reactie alles aan te doen om de daders op te sporen en te berechten. Het is maar een suggestie, maar zelf zou ik er een voorstander van zijn om ze voorafgaand aan de volgende thuiswedstrijd van Feyenoord een voor een het stadion in te brengen waar ze op de middenstip hun excuses kunnen aanbieden voor het naar de kloten helpen van Feyenoord. Toon hun gezichten, publiceer hun namen en pak ze hun geld af.

Wellicht dat ook de opbrengst van de bestsellers van de schrijvende hooligan Yoeri Kievits – auteur van Rotterdam hooligan, de mannen die vooraan staan en recentelijk De thuiswedstrijd – kan worden aangewend voor de restauratie van beschadigde monumenten. Hooligans – het is geen nieuws – houden volgens Yoeri Kievits van slaan en geslagen worden. En verder van snuiven, drinken en soms ook voetbal, maar ze houden vooral van elkaar en van het unieke groepsgevoel. Naast schrijver is Yoeri directeur/eigenaar van een steigerbouwbedrijfje. Hij heeft zich ook voortgeplant en brengt zijn zoontje het oog om oog, tand om tand principe bij. ‘Altijd je kin omhoog borst in de lucht, je eer hoog houden. Toont iemand respect voor je dan toon je respect terug. Schoffeert iemand jou, dan schoffeer je hem.’

De moeder, een psychiatrisch verpleegkundige, had hem inmiddels verlaten. Dat was dan wel weer een nadeeltje van ‘de hobby’, zei Yoeri bij RTV Rijnmond. Nog een nadeeltje was dat hij door zijn boeken en tv-optredens inmiddels ‘een bekend gezicht’ had. Zo was hij bij een uitwedstrijd tegen PSV in elkaar geslagen omdat ze zijn gezicht ook in Eindhoven kenden. Hoe louterend zou het zijn als ze dat ook in Rotterdam eens met hem deden. Het liefst in of bij De Kuip. En daarna meteen door naar zijn fictieve vriend in het ziekenhuis over wie hij zo leuk schrijft dat hij ‘wonden van Joden’ expres verkeerd behandeld zodat ze gaan etteren.

Zoek een andere hobby, domme lul.

    • Marcel van Roosmalen