Live meekijken: de bouw van een taxidok op het ISS-ruimtestation

Barry Wilmore (L) en Terry Virts aan het begin van hun ruimtewandeling. Foto AFP / screenshot NASA

Twee mannen lopen op dit moment buiten het internationale ruimtestation ISS. Ze zijn begonnen aan de bouw van een nieuwe ‘haven’, zodat er in de toekomst weer Amerikaanse ruimtevoertuigen terecht kunnen op het ruimtestation. De NASA zendt de beelden van de ruimtewandeling van de twee met commentaar live uit.

Bevelhebber Barry “Butch” Wilmore (52 jaar) en boordwerktuigkundige Terry Virts (47) begonnen even na 14.00 uur Nederlandse tijd aan hun missie buiten het ruimtestation. Ze blijven 6,5 uur buiten. De komende acht dagen gaan ze nog twee keer ‘buitengaats’.

Na afloop hebben de twee ruimtewandelaars als het goed is 233 meter aan nieuwe kabels hebben aangelegd. Dat is een unieke klus: de langste hoeveelheid kabel die tot nu toe in de ruimte aan de ISS is geïnstalleerd is dertien meter.

Aan de kabels worden een nieuwe dok vastgemaakt, zodat Boeing en SpaceX met hun nieuwe ruimtecapsules terecht kunnen op het ruimtestation. Sinds het uit te vaart halen van de spaceshuttles in 2011 zijn de Amerikanen voor het vervoer van onderzoekers en technici van en naar het ISS afhankelijk van de Russen. Boeing ontwikkelt nu de CST-100 en SpaceX de Dragon-capsules om dat hiaat op te vullen.

Bekijk de beelden (met de stemmen van de twee mannen) live. Soms schakelt NASA over naar de controleruimte op aarde:

Broadcast live streaming video on Ustream

    • Eva Smal