Kleine zwaluwtjes

Het is algemeen bekend dat berglucht hongerig maakt. De Oostenrijkers hebben zelfs speciaal om deze reden Kaiserschmarrn uitgevonden. Kapotgeroerde pannenkoeken, een gerecht dat niemand ooit zou eten, ware het niet dat het buitengewoon geschikt is na een verblijf in de berglucht, als het lichaam snakt naar koolhydraten en vetten.

Wie nu op wintersport is, leest de krant waarschijnlijk niet, en wie nu de krant leest, is waarschijnlijk niet op wintersport. Ik ga u dus vandaag geen uitgebreid recept geven voor Kaiserschmarrn. Hoewel u, mocht u er toch onweerstaanbare trek in hebben gekregen, moet weten dat u ze kunt maken van een eenvoudig pannenkoekenbeslag waardoor u geklopt eiwit heeft geslagen. Als de pannenkoek klaar is, snijd u hem in de pan met behulp van 2 houten spatels in stukjes en bakt die nog een minuutje door. Besneeuwen met poedersuiker en meteen aanvallen.

We blijven overigens wel in Oostenrijk en maken evengoed iets dat voornamelijk uit koolhydraten en vetten bestaat. We houden het zelfs bij reepjes deeg. Spätzle zijn kleine deegwurmpjes die worden gekookt en daarna meestal nog even gebakken. De naam komt van ‘Spatz’, hetgeen ‘huismus’ betekent. Spätzle worden in grote delen van het voormalige Habsburgse rijk gegeten. Hoewel de noedels lijken op Italiaanse pasta, is het toch niet hetzelfde. Spätzle worden gemaakt van een deeg van bloem en veel eieren. Dit deeg wordt vervolgens uitgestreken over een houten plank, waarna er met een scherp mes sliertjes van worden gesneden boven een pan met kokend water. Zodra de slierten boven komen drijven, en dat is heel snel, zijn ze gaar. Eruit vissen, uit laten lekken, nog even opbakken in hete boter en guten Appetit.

Er zijn Spätzle met kaas door het deeg (Käse Spätzle), Spätzle met fijngemalen lever erdoor (Leber Spätzle) en Spätzle die groen kleuren van de verse kruiden of spinazie. De kleine zwaluwtjes kunnen als bijgerecht worden opgediend bij (stoof)vleesgerechten, maar worden soms ook als zelfstandig gerecht geserveerd, bijvoorbeeld in een ovenschaal gegratineerd met paneermeel en een dikke laag kaas. Zo’n Oostenrijkse mac and cheese is megamachtig, maar ook megalekker.

Het recept hiernaast is een basisrecept voor Spätzle. U kunt daar vervolgens uw eigen draai aan geven. Ik zou het de eerste keer vooral zo eenvoudig mogelijk houden. Serveer de noedels bijvoorbeeld bij in rode wijn gestoofd rundvlees, of met iets anders waar u normaal gesproken pasta bij zou serveren. Het is echt een leuk weekend/voorjaarsvakantieklusje.

Janneke Vreugdenhil

Naschrift (25 februari 2015): In een eerdere versie van dit artikel werd ‘Spatz’ vertaald als ‘kleine zwaluw’. Een Spatz is echter een huismus. [red.]

    • Janneke Vreugdenhil