‘Internationale gokmaffia dringt binnen bij tennistoernooien’

ANP / Koen Suyk

De internationale gokmaffia dringt binnen bij tennistoernooien net onder het hoogste niveau. Dat schrijft de Provinciale Zeeuwsche Courant (PZC) vandaag.

Uit onderzoek van de krant zou blijken dat gokkers contact zoeken met spelers tijdens nationale en internationale wedstrijden. Ze willen dat de spelers de wedstrijden manipuleren. Ook worden tennissers bedreigd via sociale media.

Zo zegt tennisster Lesley Kerkhove tegen de krant dat ze regelmatige vervelende berichten via Facebook en Twitter ontvangt. Ze zegt een keer met de dood te zijn bedreigd, net als tweevoudig winnaar van de Challenger Zeeland Matwé Middelkoop.

De Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB):

“Er zijn steeds meer tennissers die een inbox vol verwensingen hebben van boze gokkers die geld hebben verloren. Of spelers krijgen tweets waarin gezegd wordt dat ze de wedstrijd hebben gefixt. Het gevaar van matchfixing heeft mede door het online gokken een vlucht genomen. Het is een serieus probleem. En dat neemt toe en zeker niet af.”

‘Matchfixing heeft tennis overgenomen’

Eerder zei voormalig Interpol-agent Chris Eaton tegen The Guardian dat het tennis ernstig bedreigd wordt door matchfixing en de georganiseerde misdaad. Eaton houdt zich nu bezig met de bewaking van de integriteit van sport. Hij zei:

“We weten dat de challengers worden belaagd. De spelers kunnen daar doorbreken. Als ze zich eenmaal hebben ingelaten met malafide praktijken, blijven ze chantabel in het grote circuit.”

    • Mirjam Remie