‘Oud-president Jemen na opheffing huisarrest al weg uit hoofdstad’

Jemenitische demonstranten houden afbeeldingen vast van president Hadi met daarbij de tekst 'vrijheid voor de legitieme president'.
Jemenitische demonstranten houden afbeeldingen vast van president Hadi met daarbij de tekst 'vrijheid voor de legitieme president'. EPA / Yahya Arhab

De voormalige Jemenitische president Abd-Rabbu Mansour Hadi zou zijn huis hebben verlaten, voor het eerst sinds de Houthi-rebellen eind januari zijn paleis bestormden en hem onder huisarrest plaatsten.

Dat melden de persbureaus Reuters en AP op basis van ooggetuigen.

Update 11.43 uur: Volgens AP is Hadi hoofdstad Sana’a al ontvlucht, en is hij op weg naar de stad Aden. Uiteindelijk reist hij waarschijnlijk naar het buitenland af voor medische behandeling.

Bronnen zeggen tegen persbureau AP dat de rebellen hem lieten gaan door druk van de VN, de VS, Rusland en lokale politieke partijen.

Twitter avatar AP The Associated Press BREAKING: Yemen’s former president flees after Shiite rebels let him go under international pressure.

Nieuwe overgangsraad

De Jemenitische regering trad in januari af na de bestorming van het presidentiële paleis. In september hadden bewapende Houthi’s (een shi’itische minderheidsgroep) hoofdstad Sana’a al grotendeels ingenomen.

Gisteren maakte VN-bemiddelaar Jamal Benomar dat de strijdende partijen in Jemen het eens zijn geworden over een tijdelijke “volksovergangsraad”. Die tijdelijke regering moet ervoor zorgen dat het land uit de politieke crisis komt.

De volksovergangsraad bestaat uit een huis van afgevaardigden, met daarin voornamelijk vertegenwoordigers van oude machtspartijen, en een hogerhuis waarin ook partijen een zetel krijgen die tot nu toe niet vertegenwoordigd waren. Zo moeten er zetels gaan naar jongeren, vrouwen en vertegenwoordigers uit het voormalige onafhankelijke zuidelijke deel van het land.

‘Dode bij schietpartij in Ibb’

Maar er lijkt geen sprake van een beëindiging van het geweld: in de centrale stad Ibb hebben Houthi’s vanmorgen het vuur geopend op demonstranten, waardoor iemand is omgekomen. Dat zeggen activisten althans tegen Reuters. Ook zou iemand gewond zijn geraakt. De demonstranten waren bijeengekomen uit protest tegen de omverwerping van de regering door de Houthi’s vorige maand.

Na de schietpartij kwamen nog eens duizenden mensen naar het plein om te protesteren. Als reactie daarop verhoogden de Houthi’s de inzet van veiligheidstroepen.