Honing, citroen en zeesponzen. Een geschiedenis van contraceptie

Foto ANP / Robin Utrecht

De geschiedenis van de mensheid is er net zo goed één van contraceptie. De eerste anticonceptiepil kwam ruim een halve eeuw geleden op de markt, het rubberen condoom is een eeuw ouder. Vrouwen (en mannen) hadden toen al eeuwen aan experimenten met huis-tuin-en-keuken-contraceptie achter de rug. Zo laat ook dit filmpje van The Atlantic zien.

In het oude Egypte geloofde men bijvoorbeeld in de contraceptieve werking van honing en acacia. De oude Grieken vertrouwden kennelijk op het geneeskrachtige kruid silphium en Casanova zette een gehalveerde citroen in.

The Atlantic maakte onderstaande video ter begeleiding van een artikel over de toekomst van geboortebeperking in de maartuitgave van het blad. Komt anticonceptie in 2022 in de vorm van een gel, die de man op zijn schouder smeert? En kan hij dan ook kiezen voor het alternatief: een pil die zorgt voor ‘droge’ orgasmes? Dat zie je niet in het filmpje, maar lees je in het artikel.

    • Laura Klompenhouwer