Het beste van NRC Q: kunst, Grieken, gas en het ideale excuus voor mannen

AFP

Had je geen tijd al onze verhalen te lezen? Dit zijn de belangrijkste stukken van de week op een rij.

1. Het was de week van het Griekse drama waarvan gisteren de apotheose werd ingezet. Dit zijn de hoofdpersonen. Dit is onze zoektocht naar waar die miljardensteun eigenlijk aan uit is gegeven. En dit is de wanhopige kunst met eurobiljetten van de Griek Stefanos.

2. Over kunst gesproken. Het is een gekkenhuis op de kunstmarkt. Bij Sotheby’s werd vorige week een werk van Gerhard Richter voor 41 miljoen geveild terwijl het 15 jaar geleden voor 607.000 euro was aangekocht. Deze kunstenaars worden alleen maar meer waard.

En Amsterdam, Den Haag, en Utrecht hangen momenteel vol met vele miljarden aan (geleende) kunst vanwege blockbusters zoals Late Rembrandt en Mark Rothko. Is dat niet wat overdreven?

3. Geen goede week voor digitale veiligheid. Allereerst werd meer bekend over de truc die hackers uithaalden bij meer dan honderd internationale banken. Buit: tussen de 300 miljoen en 1 miljard.

Ook bleek dat de in Nederlandse gevestigde simkaartproducent Gemalto door de NSA is gehackt. Kun je nog wel veilig bellen?

Te hopen valt dat supermarkt Aldi zich door dit alles niet laat ontmoedigen. Daar is men namelijk onlangs begonnen met…. e-mailen.

4. Voor huiseigenaren ziet het er steeds beter uit. Volgens het CBS zijn bestaande koophuizen nu 2,1 procent duurder dan een jaar terug. Maar natuurlijk krijgt niet iedereen zijn huis verkocht: deze quiz biedt alternatieven.

Een opvallende ontwikkeling is de nieuwe mening van De Nederlandsche Bank. Daar vindt men tegenwoordig dat hypotheken niet helemaal afgelost hoeven te worden.

5. Groningse huizenbezitters interesseert dat waarschijnlijk weinig, want die zijn druk met verzakkingen. Vijf vragen over Gronings gas die je nooit hebt durven stellen.

En gaat Terschelling Groningen straks achterna? Het Nederlandse Tulip Oil heeft namelijk grootse boorplannen voor het eiland. Tulip wie?

6. Tenslotte nog wat munitie om discussie over de taakverdeling in huis dit weekend te beslechten. Dit is waarom mannen beter niet schoon kunnen maken.

    • Camil Driessen