Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Fans Roma vallen Feyenoordsupporters aan

Feyenoordsupporters in confrontatie met de Italiaanse politie.
Feyenoordsupporters in confrontatie met de Italiaanse politie. ANP / Massimo Percossi

In Rome zijn vannacht twee Feyenoordsupporters in de buurt van het centraal station Termini in Rome aangevallen door AS Roma-fans. Dat bevestigt de Romeinse politie tegenover persbureau ANP.

Beide Nederlanders werden voor verwondingen in het ziekenhuis behandeld. De ene had steekwonden aan zijn linkerbovenbeen en een gebroken elleboog. De andere supporter liep een hoofdverwonding op.

De twee Feyenoordaanhangers, van 20 en 29 jaar, verklaarden vlakbij hun hotel belaagd te zijn door twee Romasupporters op een scooter, die duidelijk op zoek waren naar Feyenoordfans. Vlakbij het Colosseum werd donderdag al een groep van veertig AS Romafans onderschept, die gewapend met knuppels op zoek waren naar Feyenoordsupporters.

Supporters vernielden Rome

In Rome waren donderdag en woensdag hevige rellen. Zo’n zesduizend voetbalfans bezochten de stad vanwege de wedstrijd AS Roma - Feyenoord (1-1). Dat bezoek liep tumultueus: relschoppers gooiden met rookbommen, flessen en andere spullen. Naast de onlangs gerestaureerde 17de-eeuwse Barcaccia-fontein werden ook auto’s, motoren en prullenbakken ernstig beschadigd. Zeker achttien mensen raakten gewond bij rellen bij de Spaanse Trappen. Onder hen dertien agenten, van wie drie door zwaar vuurwerk.

Zeker 53 hooligans zijn opgepakt. Een handvol kreeg voorwaardelijke celstraffen opgelegd, anderen kregen geldboetes tot 45.000 euro. De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb noemde het gedrag van de supporters “onacceptabel”.

Vandaag zijn in Rome opnieuw zes Nederlandse supporters voorgeleid voor de vernielingen hebben aangericht, meldt ANP. Volgens justitie vernielden drie Feyenoordsupporters verkeersborden rondom het Sint Pietersplein en drie anderen werden opgepakt omdat ze in het centrum een auto vernielden. De zes zijn vanochtend via snelrecht veroordeeld. De straffen die ze kregen zijn nog niet bekendgemaakt. In totaal zijn nu 25 Nederlanders veroordeeld voor de rellen.

Lees onze eerdere artikelen: ‘Dit is wat je moet weten over de Feyenoordrellen’ en ‘Italiaanse kranten over de Feyenoord-hooligans: De barbaren’..
Lees in nrc.next: ‘Ze doen het voor de kick’ (€), zes vragen over hooligans. Lees ook ‘Als iemand het verdient om excuses te krijgen is het juist Feyenoord’ (€), van Marcel van Roosmalen.