Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Drie keer Balkenende-norm voor ICT-consultant politie

ANP / Koen van Weel

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft twee jaar lang een consultant een salaris van zo’n drie keer de Balkenende-norm (228.599 euro in 2013) betaald om grote automatiseringproblemen bij de Nationale Politie op te lossen.

De man werd zo belangrijk geacht en de problemen zo urgent dat minister Ivo Opstelten (VVD) toestemming gaf om van de regels omtrent inhuur en beloning af te wijken. Er werden geen offertes aangevraagd bij andere consultants en de maximaal toegestane beloning werd ruimschoots overschreden.

Dat blijkt uit stukken die deze krant met een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur van het ministerie heeft ontvangen. Het ministerie betaalde voor de twee jaar dat deze consultant werkte 1,3 miljoen euro aan salaris.

‘Betreffende consultant geen topfunctionaris’

De Wet Normering Topinkomens eist dat een minister die een topfunctionaris meer wil geven dan de maximale norm dat alleen doet na akkoord van de ministerraad, en vervolgens de beloning publiek maakt. Dat gebeurde in dit geval niet, zegt het ministerie in een reactie, omdat de betreffende consultant in hun ogen geen ‘topfunctionaris’ volgens de wet is.

Het gaat om Jo van den Hanenberg, die tussen mei 2012 en mei 2014 werkte aan het verbeteren van de automatisering bij de Nationale Politie. Het Amsterdamse bureau BoerCroon bracht voor zijn diensten 63.500 euro per maand in rekening.

Meijboom ging plotseling weg

Van den Hanenberg begon in mei 2012 halsoverkop als ICT-specialist bij de politie. Hij werd samen met een andere consultant van BoerCroon aangesteld – Pieter Cloo, voormalig topman van uitkeringsorganisatie UWV. Aan salariskosten voor Cloo, die vanaf mei tot december 2012 als interimmer werkte, besteedde het ministerie zo’n 400.000 euro. Ook hij geldt volgens het ministerie niet als topfunctionaris.

Aanleiding voor de plotselinge inhuur van de twee was het opstappen van oud-politiecommissaris Aad Meijboom als hoofd van de ICT-afdeling van de politie. Meijbooms val werd ingeluid door een kritisch rapport van een commissie van wijzen. Van den Hanenberg was een van de auteurs.

Werkende automatisering is cruciaal voor het oprichten van de Nationale Politie, omdat zonder goed werkende landelijke systemen centrale aansturing onmogelijk is.

Transportkosten van 384.000 euro

Het was de bedoeling dat de twee consultants maximaal zes maanden voor het ministerie zouden werken, maar Opstelten besliste anders. Hij vroeg Cloo eind 2012 als secretaris-generaal op zijn departement. Het contract van Van den Hanenberg werd op gezag van Opstelten diverse malen verlengd, uiteindelijk tot mei 2014.

Het ministerie regelde voor beiden een dienstauto met chauffeur. Van den Hanenbergs transportkosten bedroegen over een periode van twee jaar 384.000 euro, zo blijkt uit documenten die deze krant heeft ingezien. De vervoerskosten van Cloo zijn “nog niet beschikbaar”, zegt het ministerie.

Lees in NRC Weekend: Een ongekend lucratieve klus (€)