Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Beide daders aanslag in Somalië hadden Nederlands paspoort

Het dodental van de aanslag gisteren in Mogadishu is opgelopen tot 25.
Het dodental van de aanslag gisteren in Mogadishu is opgelopen tot 25. Foto EPA / Said Yusuf Warsame

Beide daders van de bomaanslag gisteren op een hotel in de Somalische hoofdstad Mogadishu, waarbij zeker 25 doden vielen, hadden de Nederlandse nationaliteit. Dat meldt persbureau AFP op basis van de Somalische veiligheidsdiensten.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken kon de berichtgeving niet bevestigen. Nederland heeft overigens geen ambassade in het land.

Volgens AFP gaat het om een man en een vrouw, beide met een dubbel paspoort: Somalisch en Nederlands. De man zou Ismail Muse heten en de aanslag met de bomauto hebben gepleegd. De vrouw heette Lula Ahmed Dahir en was diegene die een bomgordel tot ontploffing bracht in de lobby van het hotel.

Volgens de veiligheidsdiensten werkte de vrouw vier maanden parttime in het hotel. Haar relatie met de man zou nog onduidelijk zijn, maar is mogelijk zeer close: mogelijk waren ze getrouwd.

Nederlandse link

De link met Nederland werd gisteren al gelegd door de Somalische nieuwszender Radio Dalsan. Die meldde dat de zelfmoordterrorist in de lobby een Nederlandse vrouw zou zijn geweest. Dat bericht werd vandaag herhaald door freelance journalist en blogger Mohammed Abdi. Hij baseert zich op Somalische regeringsbronnen.

Abdi twitterde meer details:

Twitter avatar MohammedHOA Mohammed Abdi BREAKING: Female suicide bomber at a hotel in the #Somali capital, #Mogadishu was a #Dutch national: Sources
Twitter avatar MohammedHOA Mohammed Abdi BREAKING: #Dutch national, Luul Ahmed confirmed to be the suicide bomber at Hotel in #Mogadishu that left 25+ dead. #Somalia
Twitter avatar MohammedHOA Mohammed Abdi Lul Ahmed, #Dutch suicide bomber at #Mogadishu hotel was a residence
at #Delft city in the #Netherlands. #Somalia

Volgens Abdi heeft de vrouw in Delft gewoond en is ze van origine Somalische. Volgens hem zou ze al zes jaar in de lobby van het hotel hebben gewerkt waar de aanslagen gisteren plaatsvonden.

Dodental opgelopen

Eerder vandaag meldde de Somalische regering dat het officiële dodental van de aanslag is opgelopen tot 25. Onder de doden zouden de locoburgemeester van Mogadishu en twee parlementsleden zijn. Eerder sprak de politie over tien doden. Veertig mensen zijn gewond geraakt, onder wie twee ministers.

In het hotel, dat vlakbij het presidentieel paleis ligt, zijn altijd veel regeringsfunctionarissen aanwezig, mede omdat er een moskee in is gevestigd in de lobby. Bij de aanslag ramde een auto met een bom het toegangshek. Even later werd een bomgordel tot ontploffing gebracht in de moskee, waar op dat moment het vrijdaggebed plaatsvond.

Al Shabaab

Terreurorganisatie Al-Shabaab eist de verantwoordelijk voor de aanslag op. Het is de tweede aanslag van de organisatie in een maand tijd.

Al-Shabaab had tussen 2007 en 2011 de controle over Mogadishu. Door een gezamenlijke Afrikaanse legermacht werd de terreurgroep uit de hoofdstad verdreven. Sindsdien pleegt de organisatie nog wel regelmatig aanslagen in de stad en elders in het instabiele Somalië.