Oscars: dit vond NRC van de genomineerden voor Beste Film

De Oscars worden zondagnacht (Nederlandse tijd) weer uitgereikt. Alle acht genomineerden voor de Oscar voor Beste Film zijn sinds deze week ook allemaal in de Nederlandse bioscopen te zien (geweest). Een overzicht met van wat de NRC-recensenten van de film vonden, waar de films nog draaien en alle trailers.

De Oscars worden zondagnacht (Nederlandse tijd) weer uitgereikt. Zeven van de acht genomineerden voor de Oscar voor Beste Film zijn in de Nederlandse bioscopen te zien: Selma ging deze week in première. Een overzicht met van wat de NRC-recensenten van de films vonden, waar de films draaien en alle trailers.

We bespreken de films op volgorde van de bookies. Volgens oddschecker.com is Birdman de favoriet, maakt Boyhood ook veel kans en is het het meest onwaarschijnlijk dat Selma ervandoor gaat met het felbegeerde beeldje. Vorig jaar had de vergelijkingssite van 24 bookmakers het bij 9 van de 10 van de belangrijkste Oscars goed.

Birdman ●●●●○


Waar gaat de film over?
Birdman draait om Riggan Thomas, die ooit wereldberoemd was als superheld maar nu lijkt te worden vergeten. Als regisseur en acteur op het toneel op Broadway wil hij bewijzen dat hij toch ook een serieuze acteur kan zijn. In de aanloop naar de première volgen we Thomas (gespeeld door Micheal Keaton, oh ironie vooral beroemd als Batman) in zijn strijd met zichzelf, zijn tegenspelers, zijn dochter en een recensente.

Wat vond NRC van de film?
Recensent Peter de Bruijn deelde (€) de film vier van de mogelijk vijf ballen uit:

“Michael Keaton is geweldig als de extravagante, geplaagde acteur die niet helemaal meer in staat is om waan en werkelijkheid uit elkaar te halen (…) Niet alleen Keaton excelleert in de film; alle acteurs zijn geweldig in een woeste film, die van alles en nog wat in de pot gooit, flink roert en dan maar ziet wat ervan komt.”

Waar kan je de film nog zien?
Birdman ging op 22 januari in première in Nederland. De film draait nog in 21 steden.

Hoe groot is de kans dat de film wint?
Groot. Op één euro inzet bij de bookmakers krijg je ‘maar’ 66 cent winst.

Boyhood ●●●●●


Waar gaat de film over?
Boyhood is een bijzondere film over de weg naar volwassenheid: regisseur Richard Linklater trok twaalf jaar uit om hem te maken, waardoor we hoofdrolspelers Ellar Coltrane en Lorelei Linklater (dochter van..) voor de camera zien opgroeien.

Wat vond NRC van de film?
André Waardenburg gaf (€) de film vijf uit vijf ballen:

“Het zeer vloeiende Boyhood is zeker niet zonder drama, zoals de alcoholische uitbarsting van Masons stiefvader en een emotionele scène waarin moeder Olivia even breekt, maar het gaat erom wat zo’n dramatisch moment met de hoofdpersonen doet. Laat het sporen na? Of verdwijnt het uit het geheugen, uitgewist door de tijd? Het levert een in alle opzichten unieke ervaring op.”

Waar kan je de film zien?
Boyhood ging op 31 juli in Nederland in première, maar is nog steeds te zien in acht steden (al zijn de tijden wel beperkt).

Hoe groot is de kans dat de film wint?
Boyhood ging lang aan kop bij de bookmakers, maar werd recent ingehaald door Birdman. De films liggen nog wel steeds dicht bij elkaar: op elke euro inzet, krijg je nu 1,60 euro uitgekeerd als de film tóch wint.

The Imitation Game ●●●●○


Waar gaat de film over?
Alan Turing, een briljante Britse wetenschapper gespeeld door Benedict Cumberbatch, is de hoofdrolspeler van deze Tweede Wereldoorlog-film. Dankzij zijn voorloper van de moderne computers wisten de Britten geheime boodschappen van de Duitsers te ontcijferen. De oorlog zou hierdoor met minstens twee jaar verkort zijn, maar Turing krijg daarvoor niet de eer: hij wordt een paar jaar later opgepakt vanwege zijn toen verboden homoseksualiteit.

Wat vond NRC van de film?
Dana Linssen gaf de film vier uit vijf ballen:

“De film is eigenlijk zijn eigen Turingtest, of imitatiespel: Turings benaming voor zijn theoretische ideeën hoe het onderscheid tussen computerintelligentie en menselijke intelligentie valt te onderscheiden. Hebben we in The Imitation Game met artificiële intelligentie of met menselijke emoties te doen? De toeschouwer wordt bespeeld in de beste Britse traditie.

Waar kan je de film zien?
The Imitation Game (in première op 8 januari) is nog in bijna vijftig steden te zien.

Hoe groot is de kans dat de film wint?
The Imitation Game is duidelijk the best of the rest: de bookmakers durven het aan vijftig euro winst in het vooruitzicht te stellen op een euro inzet, als de film de Oscar wint.

The Grand Budapest Hotel ●●●●○


Waar gaat de film over?
Deze ‘kijkdoos van een film’ met drie tijdslagen gaat over de ondergang van een hotel in een fictief Oost-Europees land, The Grand Budapest Hotel. Voor de oorlog raken conciërge M. Gustave en zijn piccolo Zero Moustafa betrokken bij het onderzoek naar een gestolen topstuk uit de renaissance. Halverwege de jaren tachtig is het hotel verworden tot ‘Oostblokgribus’, maar de eigenaar weet de geschiedenis van het hotel, met veel slapstick goed te vertellen.

Wat vond NRC van de film?
Coen van Zwol gaf (€) de film vier uit vijf ballen:

“Anderson houdt het vlak of grotesk en vraagt hooguit droogkomische timing: daarmee win je geen Oscars. Hem helpen zijn droomwerelden te realiseren, volstaat blijkbaar. Ditmaal mogen de acteurs verborgen onder snorren, bakkebaarden, latexrimpels, tatoeages en wijnvlekken door een rijk gedetailleerd poppenhuis dwalen (…) The Grand Budapest Hotel is een magische kijkdoos; sensueel en lichtvoetig.”

Waar kan je de film zien?
In slechts twee plaatsen, Groningen (maandag) en Hilversum (zondag), is de film die op 13 maart 2014 in première ging nog te zien. De film is daarnaast bij de kabelaars on demand al te bekijken.

Hoe groot is de kans dat de film wint?
De bookmakers keren hun klanten zestig euro uit per ingezette euro. Ze achten de kans dus niet zo groot.

American Sniper ○○○○○

Waar gaat de film over?
De film vertelt het waargebeurde verhaal van Chris Kyle (1974-2013), de meest effectieve scherpschutter uit de geschiedenis. Kyle doodde in Irak zeker 160 vijanden, en kreeg een heldenstatus. Gelukkig werd hij daar niet van: hij begon als een onverwoestbare commando maar werd een schrikachtige veteraan die zijn heldenstatus afwees en zijn gezin bijna kwijtraakte.

Wat vond NRC van de film?
Nog niks. De film gaat op 6 maart in première. In de VS valt de film in ieder geval in de smaak, schreef NRC eind januari (€). Op Rotten Tomatoes (een recensieoverzichtsite) krijgt de film een 6,9 op een schaal van tien. Driekwart van de 216 recensenten gaf de film een positief oordeel. Van de bezoekers vond 87 procent de film goed.

Waar kan je de film zien?
Nog niet, op 6 maart is de première.

Hoe groot is de kans dat de film wint?
Klein. Op elke euro inzet maak je 66 euro winst, als uit de envelop zondag toch American Sniper tevoorschijn komt.

The Theory of Everything ●●●○○


Waar gaat de film over?
Stephen Hawking zijn leven staat centraal in The Theory of Everything. En dan vooral zijn liefde voor Jane Hawking (op haar boek is de film gebaseerd) en zijn lichamelijke verval door de ziekte ALS.

Wat vond NRC van de film?
Recensent Coen van Zwol gaf (€) de ‘beknopte biopic’ drie van de vijf ballen. De film gaat volgens hem wel erg veel over de liefde, en te weinig over het werk van de wetenschapper Hawking:

“In de film is Hawking afwezig noch veeleisend, en denken doet hij zelden. Zijn werk bestaat eruit schouderklopjes in ontvangst te nemen van oude heren in zwarte toga’s. De kosmos? Soms komt die even ter sprake bij het avondeten, waar erwten en peultjes de zaken illustreren. En dan meestal in het kader van het debat tussen atheïst Stephen en christen Jane, die hoopt dat hij in de kosmos een plekje vrijhoudt voor de Heere.”

Waar kan je de film zien?
De film (in première op 15 januari) draait nog in 20 steden.

Hoe groot is de kans dat de film wint?
We zijn aanbeland boven de honderd euro winst: 125 euro zelfs op een euro omzet, als de film tóch de Oscar krijgt.

Whiplash ●●●●○


Waar gaat de film over?
De jonge jazzdrummer Andrew Neyman is vastbesloten om via een prestigieus conservatorium de beste van de wereld te worden. Hij wordt als protegé opgepikt door muziekdocent Terence Fletcher, die hem tot het uiterste - tot bloedens toe zelfs - dwingt om zijn droom te kunnen verwezenlijken.

Wat vond NRC van de film?
Dana Linssen gaf de film vier van de vijf ballen:

“Wat Whiplash van Damien Chazelle zo fascinerend maakt, is dat de film frontaal inbeukt op de Amerikaanse droom van het maakbare talent. Net zoals Fletcher Andrew tot in extremis tergt, zo tart de film de toeschouwer met bijna ideologische vragen over talent, ambitie en wat je er allemaal voor over moet hebben om te slagen.”

Waar kan je de film nog zien?
De film is nog te zien in Amsterdam, Hilversum, Rotterdam en Utrecht, op een beperkt aantal tijden.

Hoe groot is de kans dat de film wint?
Whiplash en The Theory of Everything ontlopen elkaar niet veel. Ook voor het drumepos krijg je namelijk 125 euro uitgekeerd op een euro inzet.

Selma ●●●●○

Waar gaat de film over?
De film draait om Martin L. King, de charismatische zwarte dominee die vooral in de herinnering voortleeft door zijn ‘I have a dream’-speech. Centraal staat de periode waarin hij het voor elkaar kreeg dat de zwarte Amerikaanse bevolking haar verworven stemrecht mocht gaan uitoefenen.

Wat vond NRC van de film?
Selma kreeg deze week van André Waardenburg vier van de vijf ballen:

“Selma is op zijn best als de film gedetailleerd inzicht geeft in de politiek-strategische overwegingen van King. Wat vooral imponeert is de historische reconstructie van Bloody Sunday: de protestmars die in Selma stuitte op een overweldigende politieovermacht. (…) Huiveringwekkende beelden, die bovendien erg lijken op de recente rellen in Ferguson. Selma stelt daarmee een ongemakkelijke retorische vraag: zijn we er in de tussenliggende halve eeuw eigenlijk wel op vooruitgegaan?

Waar kan je de film zien?
De film ging afgelopen donderdag in première, en is in 31 steden te zien.

Hoe groot is de kans dat de film wint?
Deze film maakt het minste kans, volgens de wedkantoren. Mocht je het daar niet mee eens zijn, en krijgt daarin gelijk, kan je op een euro maar liefst 150 euro winst maken.

Lees in de Oscar-special van afgelopen week Schandaal rond ‘Selma’: wil The Academy geen zwarte helden zonder witte redders?(€).

Lees ook op nrc.nl/breedbeeld: Oscars kijken met hulp van NRC-recensent Coen van Zwol.

    • Eva Smal