Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Griekenland zit weer aan het infuus. Dit is wat in Brussel is afgesproken

De belangrijke top van begin deze week eindigde zonder resultaat. Maar gisteren kwam daar dan toch het verlossende woord: Griekenland en de andere eurolanden zijn het eens over de verlenging van het steunprogramma met vier maanden. We praten je snel bij.

IMF-directeur Christine Lagarde, Europees commissaris Pierre Moscovivi, en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem.
IMF-directeur Christine Lagarde, Europees commissaris Pierre Moscovivi, en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem. ANP / Olivier Hoslet

De belangrijke top van begin deze week eindigde zonder resultaat. Maar gisteren kwam daar dan toch het verlossende woord: Griekenland en de andere eurolanden zijn het eens over verlenging van het steunprogramma met vier maanden. We praten je snel bij.

Wat is er afgesproken?

Het Griekse steunprogramma, dat volgende week zaterdag afloopt, gaat nog eens vier maanden verder. Althans, dat is de bedoeling: het is een conceptafspraak. De Grieken moeten maandag een eerste overzicht geven van structurele hervormingen die ze willen doorvoeren. Alleen als die lijst goed wordt bevonden, komt de verlenging van het programma er. In een aantal landen geschiedt die goedkeuring via nationale parlementen, zoals in Nederland en Duitsland. Dat kost tijd, en daarom was gisteren de laatste dag dat er een akkoord kon worden gesloten, zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem eerder.

Geheugensteuntje: het steunprogramma bestaat uit miljardenleningen van de eurozone en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aan Griekenland, in ruil voor bezuinigingen en hervormingen). Tot nu toe 244 miljard.

https://www.youtube.com/watch?v=M6Nk9B7FysE

En, voor wie is de overwinning?

Premier Tsipras verkoopt het akkoord in zijn eigen land als een overwinning, als een “doel” dat is bereikt. Volgens hem is de overeenkomst een eerste stap naar een Griekenland zonder zware bezuinigingsmaatregelen.

Maar alleen al de aanvraag van Griekenland voor een half jaar verlenging van het programma, van afgelopen donderdag, werd gezien als een concessie. Daarmee brak de regering-Syriza namelijk met eerdere verklaringen dat zij zich niet langer zou onderwerpen aan de trojka van Europese Commissie, Europese Centrale Bank en Internationaal Monetair Fonds. Premier Tsipras en minister van Financiën Varoufakis wilden eerst een overbruggingskrediet aanvragen, naar verluidt een bedrag tussen 10 en 20 miljard, zonder het nu geldende toezichtregime. Dat steunde niemand.

Onze correspondent in Brussel Stéphana Alonso schrijft vandaag in NRC weekend (€) dat het akkoord voor de Grieken “een capitulatie” is.

“Griekenland zit weer aan het infuus dat het zo verfoeit.”

Op veel punten moet Athene “bakzeil halen”, schrijft hij:

  • De trojka blijkt nog springlevend. Het lijstje dat Athene maandag inlevert wordt gekeurd door de trojka en de trojka beoordeelt over vier maanden of het programma succesvol is uitgevoerd.
  • Een door het Europese noodfonds EFSF aangehouden financiële buffer voor Griekse banken vloeit niet terug naar Athene, zoals de Grieken hadden gevraagd, maar blijft bij het EFSF.
  • De Grieken herhaalden hun belofte dat ze niet eenzijdig cruciale bezuinigingen zullen terugdraaien en dat ze al hun financiële verplichtingen zullen nakomen.

En Dijsselbloem? Die sprak van “een zeer positieve uitkomst”. Toch kwamen de Grieken niet helemaal met lege handen: op basis van eerdere afspraken moet Griekenland dit jaar een primair begrotingsoverschot van drie procent laten zien. Maar als de economische situatie tegenvalt, mag dat begrotingsdoel omlaag. Griekenland denkt dat een begrotingsoverschot van 1,5 procent voldoende is om de staatsschuld weer op orde te krijgen.

Schuldenlast

Wat gaat er nu gebeuren?

Tsipras komt vandaag bijeen met zijn kabinet, bestaande uit tien ministers, om de lijst met hervormingen vast te stellen. Die lijst wordt maandag verstuurd. De experts van de geldschieters beoordelen vervolgens of het voldoende is, zodat de landen de procedure kunnen beginnen die nodig is om parlementaire goedkeuring te krijgen.

Eind april moet Griekenland de definitieve lijst inleveren. De trojka controleert dan of Griekenland zich aan de afspraken rond het huidige steunprogramma gehouden heeft. Want alleen dan kan Athene een laatste tranche aan noodsteun ter waarde van 7 miljard euro tegemoet zien.

Leenprogramma

Lees ook: ‘Dit willen de hoofdrolspelers die over Griekenland vergaderen’, en ‘Waar hebben de Grieken al die steun eigenlijk aan uitgegeven’ (€) op NRC Q.