Dit is absurde humor

Foto: Monika Vanhercke

Tussen de inzendingen van Nederland Fotografeert zitten een hoop opvallende foto’s. Beelden die vragen oproepen en nieuwsgierig maken naar het verhaal erachter. Eén daarvan is de foto Knitting at home.

“Ik wilde deze foto al een tijdje maken, toen ik hoorde dat het onderwerp van februari ‘Thuis’ is, heb ik er vaart achter gezet”, vertelt hobbyfotografe Monika Vanhercke (53). De oude typemachine, een cadeau van een goede vriend, stond al langer bij haar thuis. “Het idee voor de foto kwam spontaan in me op ik in een tweedehandswinkel voor een bak met wollen truien stond. Die typemachine, dacht ik toen, daar kun je op typen, maar waarom niet ook breien?”

“Mensen zeggen altijd dat ik een vreemd gevoel voor humor heb. Vrijwel al mijn foto’s hebben een zwaar humoristisch tintje, dat vind ik belangrijk. Op deze foto zien we een ijverig vrouwtje, dat in tijden van crisis zelf haar kleren bij elkaar breit. Op een typemachine. Dat is absurde humor, iets dat niet kan, maar er toch reëel uitziet.”

Papegaai in de keuken

De foto past volgens haar perfect in het thema. “Dat vrouwtje zit natuurlijk thuis, je gaat niet met een typemachine ergens anders heen. Het ziet er ook heel gezellig en knus uit, vind ik. Ik heb hem bij mij thuis genomen, in Tilburg. Daarvoor moest ik wel eerst alle meubels aan de kant schuiven en de papegaai en de hond in de keuken verstoppen.”

“Ook het model is heel belangrijk. Dit is Christina Vaes, we hebben zeker al twintig keer samengewerkt en ze inmiddels een goede vriendin van me. Ik mag haar als model vanwege haar uiterlijk, maar vooral omdat ze lef heeft. En ze past in mijn gedachtewereld. Ik heb vaak rare ideeën, daar kan niet iedereen mee omgaan. Maar wij hebben een klik.”

U kunt foto’s inzenden en bekijken via nrc.nl/fotowedstrijd

    • Steffi Weber