Deze nieuwe appel wordt nooit bruin

Door het inbouwen van appelgenen heeft een Canadees bedrijf een altijd frisse appel gemaakt. Hmm, een gentech-appel.

Granny Smiths. De middelste is de nieuwe appel die niet bruin wordt. Foto Arctic Apples

Voor het eerst komt er – in de Verenigde Staten – een genetisch gemodificeerde appel op de markt. Het Canadese biotechnologiebedrijf Okanagan Specialty Fruits heeft toestemming gekregen voor het commercieel planten van zijn genetisch gemodificeerde appelbomen. De Golden Delicious en Granny Smiths blijven ook na het snijden fris en geel. Handig voor in voorverpakte salades of fruitbakjes.

Het Amerikaanse landbouwministerie vindt het risico op ongewenste verspreiding van de genappels verwaarloosbaar, zo meldde het deze week. En de bomen zouden ook niet vatbaarder zijn voor ziekten en plagen dan ‘gewone’ veredelde bomen.

Okanagan heeft in de appel vier appelgenen gebracht. De genen verhinderen de aanmaak van het enzym polyfenoloxidase (PPO), dat gesneden appels bruin maakt. PPO had ook via een natuurlijke mutatie en kruisingen uitgeschakeld kunnen worden, maar dat had langer geduurd.

Op een ziekteresistente papayaboom na, zijn deze appelbomen nu wereldwijd de enige gentechfruitbomen op de markt. Er bestaat ook een Nederlandse gentech-appel, maar deze wordt nog niet verkocht.

Sinds 1996 verbouwen landbouwers in de VS, Canada en Latijns Amerika vrijwel alleen nog gentechsoja, -katoen, -mais en -suikerbiet. Maar de Amerikaanse regering lijkt nu een nieuwe koers te varen: in november had het landbouwministerie ook al een gentech-frietaardappel toegelaten van aardappelproducent Simplot Company, hofleverancier van McDonalds. Ook deze aardappel wordt minder snel bruin en zacht.

De voorstanders van biotechnologie hopen dat consumenten dergelijke gemodificeerde appels en aardappelen wel accepteren omdat ze geen ‘soortvreemde’ genen bevatten. De aardappel bevat vier aardappelgenen die de productie van enzymen blokkeren die het bederf tegengaan.

Volgens Okanagan zitten in de nieuwe appels geen vreemde eiwitten en genen. Daarnaast zouden ze zelfs gezonder zijn dan gewone appels, omdat er minder anti-oxidanten in verloren gaan.

De Amerikaanse voedselveiligheidsorganisatie FDA onderzoekt deze laatste claim nog.

    • Marianne Heselmans