De sfeer was meteen al grimmig

nrc.next-redacteur en fan Wilmer Heck was aanwezig bij de wedstrijd én de rellen in Rome. Dit is wat hij zag.

„In het vliegtuig op weg naar Rome hoor je ze praten over ‘cellofaantjes’. Drugs, coke. In mijn vliegtuig zitten leden van de harde kern van Feyenoord. We zijn op weg naar de wedstrijd AS Roma-Feyenoord, net als 5.500 tot 6.000 anderen. Supporters hebben sjaals gemaakt met de tekst ‘Rome we komen’ of variaties daarop.

Woensdagavond verzamelen honderden supporters zich op het Campo de’ Fiori. Het is van begin af aan ongezellig. Niemand draagt clubkleuren, wel zie je jongens met Nikes en hoodies. De sfeer wordt steeds grimmiger. Er is een groep mannen die flink aan het drinken is. Doorgesnoven types. Ik besluit me met mijn vrienden af te zonderen en op een afgeschermd terrasje te gaan zitten. Een paar supporters dagen de ME uit. Op een gegeven moment gooien ze bierflesjes naar de ME.

Dan gaat het snel. Het plein wordt direct schoongeveegd. Een snoeiharde charge. Wie zich niet snel uit de voeten maakt, wordt tegen de grond geknuppeld en naar een hoek van het plein gesleept. De langzaamste jongens worden gepakt – niet degenen die de flesjes gooiden. Mijn vrienden en ik blijven zitten op het terras – ons gebeurt niets.

Behalve de kleine groep flesjesgooiers, zie ik niemand die geweld gebruikt, behalve de politie. Later zie ik op videobeelden een paar Feyenoordfans met hekken en verkeersborden slepen. Ingegooide winkelruiten, waarover ik later lees, zie ik nergens.

De volgende dag, de dag van de wedstrijd, zit ik bovenaan de Spaanse Trappen, waar zich zo’n 500 Feyenoorders hebben verzameld. Beneden worden enorme vuurwerkbommen gegooid, die je boven nog kunt voelen. Er ligt troep in de fontein – flesjes, rood-witte ballonnen. Als de boel echt uit de hand loopt, ben ik al weg.

Vrijdag ga ik nog even kijken, de Italiaanse media wekken de indruk dat de stad gesloopt is, maar de stad is schoongeveegd. Een man staat de drooggelegde fontein te poetsen. Tientallen mensen staan te kijken – vanachter dranghekken.”