‘Conceptakkoord over Griekenland op tafel’

Foto Aris Messinis/AFP

De eurolanden lijken het eens te zijn over een conceptakkoord over een mogelijke verlenging van het steunprogramma aan Griekenland. Dat stellen bronnen in Brussel. De ministers van Financiën van de eurolanden vergaderden gisteren over de verlening van het huidige hulpprogramma, waar Griekenland donderdag formeel om had gevraagd. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem voerde voorafgaand aan het overleg meerdere gesprekken met belangrijke spelers om tot een oplossing te komen. Volgens bronnen zouden Duitsland en Griekenland het nu eens zijn over een tekst, maar nog niet over de precieze voorwaarden van de verlenging. Daar zou dan later weer verder over moeten worden gesproken. Uiteindelijk moet de hele eurogroep, dus alle negentien eurolanden, met het akkoord instemmen. Een verlenging betekent vooral meer tijd voor Griekenland. Het huidige programma loopt aan het einde van de maand af en zonder de steun en het geld van de geldschieters krijgt het Zuid-Europese land het snel financieel moeilijk. De extra tijd kan Athene gebruiken om met de eurolanden afspraken te maken over steun.

    • NRC/Reuters