Britse politie onderzoekt opnieuw racistisch incident Chelsea-fans

Een still uit het filmpje waarin Chelsea-supporters een zwarte man weren uit de Parijse metro. Foto AFP

De Britse politie is een onderzoek gestart naar een tweede incident van Chelsea-supporters die zich racistisch gedragen. Dat heeft hoofdcommissaris Gill Murray van de Britse vervoerspolitie (BTP) gezegd tegen persbureau AP. Het zou gaan om racistisch gezang.

Volgens BTP vond het “onsmakelijke” incident woensdag plaats op het St. Pancras station in Londen, nadat de supporters waren teruggekeerd van de Champions Leaguewedstrijd tussen PSG en Chelsea in Parijs. Een voorbijganger heeft het incident gemeld bij de politie.

We’re racist and that’s the way we like it

Afgelopen dinsdag kwamen fans van de Londense club in opspraak door een zwarte man uit de metro te weren. De incident werd vastgelegd op film door een voorbijganger en veroorzaakte veel ophef. Onder andere de Verenigde Naties, Chelsea-coach José Mourinho, de Britse premier David Cameron en voorzitter van de FIFA Sepp Blatter veroordeelden het gedrag van de Engelsen.

Twitter avatar SeppBlatter Joseph S Blatter I also condemn the actions of a small group of Chelsea fans in Paris. There is no place for racism in football!

Chelsea riep daags na het voorval andere supporters die getuige waren zich te melden bij de club. Inmiddels hebben vijf supporters een stadionverbod gekregen. Het onderzoek naar hun gedrag, waarbij ze een Fransman van Mauritaanse afkomst uit de metro duwden en zongen: “we’re racist and that’s the way we like it“, loopt nog. Mochten de mannen schuldig worden bevonden dan hangt hen een levenslange schorsing van voetbalstadions boven het hoofd.

Lees ook op nrc.nl: Chelsea-supporters tonen dat racisme nog altijd bestaat in het voetbal.

    • Sam de Voogt