Bloedneus van 375 euro bestaat straks niet meer

Ziekenhuisrekeningen worden „duidelijker”. Nu zijn eenvoudige behandelingen soms onbegrijpelijk duur.

Een kwartier in de polikliniek van het ziekenhuis even wat oorsmeer laten verwijderen, en maanden later ligt er ineens een rekening op de deurmat van 300 euro. In één klap bijna het volledige eigen risico verdampt. Dit is nu een normale situatie in Nederlandse ziekenhuizen, maar het gaat veranderen.

Vanaf 2016 wordt de ziekenhuisrekening voor patiënten ingedeeld in de categorieën lichte, middelzware of zware behandelingen, zo maakte de Nederlandse Zorgautoriteit vrijdag bekend. De rekening wordt volgens de NZa „duidelijker”, doordat voor zeer kleine ingrepen geen onevenredig hoge bedragen meer gerekend kunnen worden. Dit gebeurt nu wel, en zorgt voortdurend voor onbegrip bij patiënten. 300 euro voor het verwijderen van oorsmeer? 400 euro voor het verbinden van een kleine wond? 375 euro voor het verhelpen van een bloedneus? Hoe is dat mogelijk?

De diagnose-behandel-combinatie (dbc) is de boosdoener: het prijskaartje voor een ziekenhuisbehandeling, ingevoerd in 2005. Die prijskaartjes blijken voor eenvoudige ziekenhuisbehandelingen vaak niet goed vastgesteld, waardoor patiënten een forse rekening kunnen krijgen voor, zeg, tien minuten werk van de arts.

Marnelle de Groot, beleidsmedewerker ziekenhuiszorg bij de NZa: „Het kan niet zo zijn dat er voor het plakken van een wondje net zoveel wordt gerekend als voor een complexe behandeling.” Juist bij kleine ingrepen is dit een probleem, omdat patiënten dan vaak het verplicht eigen risico van 375 euro kwijt zijn, terwijl dat misschien niet nodig is.

Door de nieuwe indeling worden kleine ingrepen ongeveer gelijkgesteld aan consulten. Deze kosten gemiddeld 100 euro, hoewel dat in ieder ziekenhuis en bij ieder consult iets kan verschillen. Het is voor kleine ingrepen vaak sowieso beter om de huisarts of de huisartsenpost in het ziekenhuis te bezoeken; deze kan ook kleine behandelingen uitvoeren en kosten van een huisartsenbehandeling tellen niet mee voor het eigen risico. .

Tot de zomer van vorig jaar waren ziekenhuisrekeningen sowieso ondoordringbaar voor patiënten. Zij kregen een rekening met daarop een bedrag en een behandelcode van meer dan tien cijfers. Sinds vorig jaar staat op de nota exact welke behandeling op welke datum is verricht, voor welk bedrag en door welke arts.

Er wordt jaarlijks voor 24 miljard euro gedeclareerd aan ziekenhuiskosten. Het grootste deel betreft ingewikkelde behandelingen en operaties.

    • Enzo van Steenbergen