Zitten op kantoor gaat vaak gru-we-lijk verkeerd

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat:
Kantooradvies van EMkantoorsystemen
Wie: Mede-eigenaar Frits van Santen, creatief adviseur Dennis Brouwer en administratief medewerkster Carine de Bruin

In Nederland werken ruim twee miljoen mensen op kantoor (Kantorenmonitor 2012). Zittend. Achter een bureau. Op een bureaustoel. Staren naar een beeldscherm, een beetje typen, af en toe koffie halen. Lijkt eenvoudig, is moeilijk. Frits van Santen, mede-eigenaar van EMKantoorsystemen en Dennis Brouwer, creatief adviseur, zien het vaak gru-we-lijk verkeerd gaan bij de kantoren waar ze langs gaan om advies te geven. De gevolgen zijn ‘dramatisch’: lichamelijke klachten, slechtere werkprestaties, een rothumeur en troep op de werkvloer. Willen we niet! Tips.

De stoel

Al het kantoorleed begint bij de bureaustoel. “Die staat in bijna alle gevallen te hoog afgesteld”, aldus Van Santen. Slechte zaak want zo komt het gewicht van je benen aan je lijf te hangen waardoor je lichaam vermoeid raakt. Mensen ervan overtuigen dat ze hun stoel lager moeten zetten, zodat hun voeten op de vloer kunnen rusten, is moeilijk. “Vooral mannen willen er niet aan. Die zitten liever niet laag. Psychologisch dingetje.”

‘Jongens zet die bureaustoel nou niet zo hoog’. Frits van Santen zegt het nog maar een keertje.

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Het bureau

Het ziet er misschien gelikt uit, een spierwit designbureau, maar een goed idee is het niet. Het wit reflecteert te veel licht waardoor je last krijgt van je ogen, legt Van Santen uit. Alsof je op een zonnige skipiste staat zonder zonnebril. Gelukkig hebben we de Europese Unie die ons tegen dit soort euvel beschermt: de verblindende meubelstukken zijn inmiddels verboden. Er schijnen echter nog illegale witte bureau’s op de markt te zijn, dus het blíjft oppassen geblazen. Wie trouwens denkt het veilig te doen met een zwart bureau komt bedrogen uit.  ”Als je daar dan witte A4-tjes op legt wordt het contrast te hard en dat is ook niet goed”, aldus creatief adviseur Dennis Brouwer.

De orde

Het al oude kantoormotto ‘rommelig bureau, rommelige geest’, is nog altijd van kracht. Tenminste, als je het aan Carina de Bruin van de administratie vraagt. “Ik ben dol op orde. Van een opgeruimd bureau krijgt iedereen een beter humeur.” En zeg nou zelf, wie wordt er echt vrolijk van post-it’s, uitgedroogde mandarijnenschilletjes, paperclips, lege enveloppen, zakdoekjes, een appelklokhuis in een koffiebekertje, een verdwaalde kindertekening, een nietmachine en de krant van vorige week die nog niet weg mag omdat er een belangrijk telefoonnummer op staat… Opruimen dus, stelt de Bruin. Al was het maar omdat dat klokhuis een beetje begint te stinken.

 

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken