Zes dingen waar ABN Amro klaar mee is

2014-10-16 13:23:13 AMSTERDAM - Bedrijfslogo van ABN AMRO bij de entree van het hoofdkantoor aan de Zuidas. ANP REMKO DE WAAL ANP

Vandaag presenteert ABN Amro jaarcijfers over 2014. Als het meezit voor het laatst als ‘staatsbank’, want dit jaar staat alles in het teken van de geplande beursgang. Daarom zal er vandaag veel aandacht zijn voor de cijfers van de winst, slechte kredieten en kostenbesparingen.

Update 7:35 uur:

ABN Amro heeft over 2014 een nettowinst geboekt van ruim 1,5 miljard euro. Dat maakte de Nederlandse bank vanochtend bekend bij de rapportage van de kwartaalcijfers. De winst is daarmee verdubbeld ten opzichte van 2013.

Je zou bijna vergeten dat ABN Amro de laatste tijd met nogal veel stopte. Zes voorbeelden:

1. Crowdfunding

Deze week werd bekend dat ABN Amro de stekker trekt uit Seeds, het eigen crowdfundingplatform.

In 2012 was ABN Amro (naar eigen zeggen) de eerste bank ter wereld die een crowdfundingplatform opende. Na een pilotfase werd Seeds in 2013 officieel gelanceerd. In totaal zijn zeven ondernemingen gecrowdfund waaronder boekensite voor het goede doel YouBeDo.com.

ABN zegt tegen Sprout dat het een andere, “meer verbindende” rol wil in plaats van die van facilitator. De bank wijst naar de crowdfunding voor religieuze instellingen die ABN AMRO MeesPierson eerder presenteerde.

2. Turbo’s

ABN Amro stopt met het aanbieden van eigen aandelenderivaten en gestructureerde producten, meldde Fondsnieuws in juni. Ook met indextrackers. Dat is opvallend omdat ABN in februari nog twee indextrackers onder eigen naam lanceerde. Doel van de beslissing zou zijn om de kosten van het bedrijfsonderdeel Markets te drukken.

Deze maand bevestigde een woordvoerder dat ook ABN Amro Investment Management, dat werd opgericht om de eigen ETF’s te beheersen, ophoudt te bestaan. En per 28 januari nam Goldman Sachs de Turbo-beleggingsproducten van ABN over.

3.Personeelskorting

https://www.youtube.com/watch?v=e4U6QBmS_uQ

Het duurde even en ING en andere verzekeraars deden het al eerder, maar in december kondigde ABN Amro dan toch aan dat het stopt met personeelskorting op hypotheken. Bankpersoneel betaalde tot nu toe namelijk minder rente. Het stoppen is volgens ABN “in lijn met de maatschappelijke wens om personeelsvoordelen te beperken”, al geldt het besluit alleen voor nieuwe gevallen.

4. Uber-korting

Maandag bleek dat ABN Amro (en de Bijenkorf) stoppen met het aanbieden van korting op taxidienst Uber. Creditcardhouders kregen namelijk een tegoed voor Uber en omdat dat tegoed niet te scheiden is tussen het legale Uber en illegale UberPop, stopt de bank ermee. “Het is terecht dat bedrijven afstand nemen van iets wat verboden is én wat ontwrichtend is voor ons sociale stelsel”, zei FNV-voorman Ton Heerts tevreden. 

5. 100 kantoren

ABN Amro sluit 100 van de 300 bankkantoren en neemt afscheid van 650 werknemers. In november legde topman Gerrit Zalm (in zijn normale kloffie) uit dat de ingreep nodig is omdat steeds meer mensen hun bankzaken via internet regelen.

“Daardoor hebben we minder kantoren nodig.”

6. De AEX-spaarrekening

Met de huidige historisch lage rentestanden en stijgende beurs was de AEX-spaarrekening een nogal lucratieve spaarrekening, voor spaarders. Zelfs in 2014 haalden ze daar rendementen van 5 procent op jaarbasis.

Dat zagen ze bij de bank ook. Vandaar dat nu “Uit de verkoop” staat op de website. “De AEX Spaarrekening wordt niet langer door ABN AMRO aangeboden.”

Al geeft ABN Amro als verklaring dat er niet genoeg belangstelling voor de goed renderende rekening was. 

    • Camil Driessen