Zelfs Walmart moet overstag: de laagste lonen gaan omhoog

The morning sunlight finds its way through high-rise buildings in New York as people rush to cross a street on October 30, 2104. The US economy grew at a stronger-than-expected pace in the third quarter, lifted by lower imports and a surge in defense spending, according to government data released on October 30. AFP PHOTO/Jewel Samad Beeld AFP

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Walmart ligt al jaren onder vuur van vakbonden en activisten. Niet alleen de chaotische sfeer in de winkels en de matige service kregen kritiek, maar bovenal de lage lonen voor werknemers van de enorme supermarktketen.

Het lijkt er op dat de top van de onderneming heeft geluisterd. Walmart (omzet 427 miljard euro, 2,2 miljoen werknemers) gaat de uurlonen flink verhogen. Een half miljoen werknemers in de laagste schaal krijgt binnenkort minimaal 9 dollar per uur (7,92 euro), wat 1,75 dollar boven het landelijke minimumloon is. Volgend jaar stijgt dat door naar tenminste tien dollar. Overigens hebben veel staten, gemeenten en bedrijven al eigen minimumlonen ingevoerd.

Walmart staat bekend om zijn bodemprijzen, maar wil dus af van de reputatie van gierige werkgever die bodemlonen uitkeert. Topman Dog McMillon donderdag:

“Soms hebben we het mis. En als we het mis hebben, passen we ons aan.”

Commerciële drone mag niet. So what?

De drone mag in de VS niet voor commerciële doeleinden worden gebruikt. Jammer dan, zo luidt ongeveer de filosofie van bekende bedrijven als Nike, BMW en mijngigant Rio Tinto. Vooruitlopend op het aangekondigde, vereenvoudigde goedkeuringsproces, hebben zij alvast op grote schaal commerciële drones gebruikt - ban of geen ban.

De Wall Street Journal schrijft dat veel ondernemingen veel te blij zijn met de mogelijkheden van drones om zich iets aan te trekken van de strikte regels - die toch niet worden gehandhaafd.

Commercials worden met de onbemande vliegmachines gefilmd, mijnterreinen worden in kaart gebracht. “Totdat iemand wordt betrapt en bestraft, zullen de dronebedrijven zaken blijven doen”, zei Peter Sosnowski, die wiens bouwbedrijf zelf drones gebruikt om bouwterreinen te verkennen.

“Je mag ook geen 100 rijden in een 80-zone.”

Veelbelovend schuift er iets op Wall Street

De banken blijven miljardenwinsten boeken. Geen van de toplieden is na de financiële crisis aangeklaagd. Maar toch, verandering hangt in de lucht bij de grootste financiële firma’s in de VS.

“Wall Street lijkt midden in een nederig stemmende transformatie te zitten”, aldus de New York Times. “Bonussen krimpen. De omzetgroei staat stil. Complete bedrijfstakken gaan er aan. En sommige beleggers vragen zich zelfs af of de grootste banken opgedeeld moet worden” - toch niet too big too fail.

Tijdens een recente bijeenkomst waren de toplieden van Wall Street-firma’s bezorgd, en terecht, vindt oud-minister van Financiën Timothy Geithner. “We hebben het risico dat ze mogen nemen flink verlaagd. We hebben hun winstgevendheid ongeveer gehalveerd.”

    • Diederik van Hoogstraten