‘Werk, kerk, werk, kerk – dat was Augustines leven’

Doodgeschoten Ghanees was „nederig en vriendelijk”, zeggen bekenden. „Dit moet een vergissing zijn geweest.”

Augustine Nyantakyi

Augustine Nyantakyi (37), de Ghanese man die in de nacht van 27 op 28 januari werd gedood door tientallen kogels, hield van muziek. Hij drumde voor verschillende kerkgezelschappen in Amsterdam Zuidoost. Elke zondag ging hij van mis naar mis, om te spelen en te dansen. „He played his heart out”, zegt een bekende.

Zijn dood heeft voor verwarring gezorgd in zijn omgeving. Augustine crimineel? Hij stond bekend als vredelievende man, toegewijd aan de kerk en aan muziek. Veel Ghanese kerkgezelschappen besteedden aandacht aan zijn dood, bijvoorbeeld door een speciale thanksgiving-mis te organiseren. De zalen zaten steeds bomvol.

Nyantakyi werd gedood op de Wolbrantskerkweg in Osdorp. Zo rond 02.20 uur (hij was net klaar met werken als bordenwasser in restaurant De Plantage bij Artis) vuurde een automatisch wapen een kogelzee op hem af. Reanimatie was tevergeefs.

Een persoonsverwisseling „is een van de mogelijke scenario’s”, zegt een woordvoerder van de politie. Welke andere scenario’s worden onderzocht, kan ze niet zeggen. Een team grootschalige opsporing, bestaande uit zo’n 25 mensen van de ondersteunende eenheid Noord-Holland, is met de zaak bezig. De politie in Amsterdam heeft momenteel namelijk zoveel geweldsmisdrijven op te lossen dat er hulp nodig was.

„We wisten meteen: hij was geen crimineel”, zegt Emmanuel Blackson (38), werkzaam bij de Ghanese zender HogTV. Blackson speelde met Nyantakyi in de kerkband, als gitarist. Al zijn vrienden kende hij uit de kerk, zegt Blackson. „De kerk was belangrijk voor hem, hij ging niet naar clubs ofzo. Iedereen is heel verdrietig.”

„Je kunt hem onmogelijk criminaliseren”, zegt ook Richard Nana (29), zanger in verschillende kerkbands. „Hij was altijd in de kerk. Werk. Kerk. Werk. Kerk. Hij had helemaal geen tijd om te vechten. En hij werd nooit boos: hij was nederig en vriendelijk.”

Rustig, respectvol en sociaal, zo wordt Nyantakyi omschreven. Hij zette zich graag in voor de gemeenschap. „Als iemand bijvoorbeeld een feestje gaf, kwam hij zomaar binnen om te helpen”, zegt Blackson. Nana: „Hij zat vol goede adviezen, voornamelijk over het Christendom. Wees een goed mens, dat soort dingen zei hij.”

Nyantakyi was dol op kinderen, en kinderen waren dol op hem. Met genoegen bracht hij het kind van zijn vriendin naar school. En sinds een tijdje gaf hij drumles aan kinderen in de kerk. Dat stelde hij de pastoor voor omdat er een probleem zou ontstaan wanneer hij er zelf een keer niet kon zijn. Dat probleem is nu werkelijkheid geworden, zegt Blackson: in zijn kleine kerkgenootschap, Grace Fellowship International, is de plek achter het drumstel al weken leeg.

Vorige week vrijdag is Nyantakyi begraven, na een dienst in zijn kerk, de Jesus Christ Foundation in Zuidoost. Vertegenwoordigers van de Ghanese gemeenschap waren aanwezig, onder wie ambassadeur Tony Aidoo.

Nyantakyi woonde eerder in Ghana en in Engeland. Sinds een aantal jaar woonde hij in Amsterdam, net als zijn moeder. Hij trouwde hier, maar kreeg kort daarna een nieuwe relatie. Hij vond de stad leuk, denkt Nana. „We hadden het eens over Europa. Amsterdam is cool, zei hij.” Zelf is hij nog altijd geschokt dat hier „het ergst mogelijke” kon gebeuren. „Zuidoost heeft een slechte reputatie. Nu is zoiets zelfs in West gebeurd.” 

Nana: „De laatste keer dat ik Augustine zag, was op zondag in de kerk. Hij was aan het dansen en aan het zingen; zo vriendelijk en zachtaardig, zoals hij was. De woensdag daarop was hij dood. Ik begrijp nog steeds niet waarom. Het moet wel een vergissing zijn geweest.”