De Deeldeliers, Discovery Maastricht, dino’s kijken en Villa Zebra

Het is voorjaarsvakantie, dus neem kinderen mee naar de dino’s in Den Haag, of laat ze het brein ontdekken in Maastricht. Volwassenen swingen bij de albumpresentatie van Jules Deelders’ muzikale project in Rotterdam, of griezelen voor de buis met Kubricks ruimte-odyssee.

Screenshot uit '2001: A Space Odyssey', de film van regisseur Stanley Kubrick die vanavond op televisie is. Beeld Youtube.com

Het is voorjaarsvakantie, dus neem kinderen mee naar de dino’s in Den Haag, of laat ze het brein ontdekken in Maastricht. Volwassenen swingen bij de albumpresentatie van Jules Deelders’ muzikale project in Rotterdam, of griezelen voor de buis met Kubricks ruimte-odyssee.

GAAN // Dino’s kijken

t/m 6 september, Museon, Den Haag, toegang €6,50-11,50

Eten of gegeten worden, dat is de vraag die het Haagse Museon bezoekers stelt in de tentoonstelling ‘Dino Jaws‘. Voor de dinosaurusliefhebbers zijn er speciale bewegende dinomodellen, van T-Rex tot Edmontosaurus. Ook kun je zelf graven naar fossielen, en met andere bezoekers een dinoquiz spelen door als een dinosaurus op de grond te stampen. Allerlei andere fossielen en skeletten leren je meer over het eetgedrag van andere dinosaurussen. En je kunt ook met de speciale ‘camarasaurussen’ knuffelen (ouders, let op: “bij drukte is de knuffeltijd 5-10 min per kind”). Ieder weekend zijn er talloze activiteiten, zoals bijvoorbeeld het Science Lab op zondag, waarin je kunt zien hoe fossielen geprepareerd worden.

Bekijk alvast hoe er dino’s vrij rondlopen:

LAATSTE KANS // Discovery Maastricht

t/m zondag 22 februari, 11-17u, Maastricht, toegang €4-6

Ontdek alles over je zintuigen en het brein in de Discovery Experience in Maastricht, één van de vier locaties waar ‘onderdelen’ van het wetenschaps- en techniekmuseum Discovery Science Continium in Kerkrade naartoe verhuisd zijn vanwege een verbouwing. In de Expo stap je in een groot brein en ervaar je wat je vijf zintuigen doen met je centrale zenuwstelsel en hoe je commandocentrum, het brein, daarop reageert. In het Lab kun je tegen een kleine vergoeding aan de gang met één van de ‘science boxen‘, waarmee je glas kunt graveren of een luchtraket kunt bouwen. In de Science Show demonstreert de ‘professor’ aan de hand van interactieve experimenten hoe je brein werkt.

MUZIEK // De Deeldeliers

zaterdag 21 februari, 20.30u, Bird, Rotterdam, €12-18

Dit weekend kun je je uit je stoel laten swingen door De Deeldeliers, het muzikale ensemble van Bekende Rotterdammert Jules Deelder. Morgenavond presenteren de Deelderiers hun nieuwe plaat Deeldelirium in het Rotterdamse pop- en jazzpodium Bird. Op de website van Bird lichten ze alvast een tipje van de sluier op:

“De Deeldeliers draaien de gaskraan open en maken gehakt van jazz, rock, funk, soul, hip, hop, jive, jump, ska, punk, dub, grunge, rap, bop en alles daaromheen en tussenin. Hierbij gaan ze, volslagen van god los, net zo lang door het lint tot een iegelijk in het bezit van een geldig toegangsbewijs met het schuim op de mond naar de dichtstbijzijnde psychiatrische inrichting is afgevoerd. Mede namens gedopeerden warm aanbevolen.”

KIJKEN // 2001: A Space Odyssey

vrijdag 20 februari, 0.05-2.20u, BBC2

Also sprach Zarathustra van componist Richard Strauss is misschien wel één van de meest bekende muziekstukken, mede dankzij Stanley Kubricks sciencefictionklassieker 2001: A Space Odyssey uit 1968. En die zwarte monolieten, die de spil vormen van het plot (mede gebaseerd op The Sentinel, een kort verhaal van SF-schrijver Arthur C. Clarke) vergeet ook niemand meer. En wat dacht je van boordcomputer Hal, die niet zo sereen blijkt te zijn als hij klinkt en de astronauten die op missie zijn weigert te helpen als dingen misgaan? In 2013 dook een nieuwe ‘making of’ van de film op, waarin wetenschappelijke adviseurs en ontwerpers van de kosmische landschappen aan het woord komen. Die werd gemaakt voordat de film uitkwam, en doet al evenzo onheilspellend aan.

Extragratisbonustvtip: The King’s Speech, 20.30-22.50u, RTL8 (regisseur Tom Hooper, 2010, trailer); over de Britse koning George VI (Colin Firth) die door zijn vrouw (Helena Bonham Carter) voor zijn stotterproblemen naar de onorthodoxe spraaktherapeut Lionel Logue (Geoffrey Rush) gestuurd wordt.

GAAN // Villa Zebra

Rotterdam, toegang €7 (volwassen en kinderen)

De Kunsthal voor kinderen, zo wordt het Rotterdamse museum Villa Zebra ook wel genoemd. Kinderen van 3 t/m 12 jaar kunnen tentoonstellingen met beeldende kunst niet alleen bekijken, maar ook zelf aan de slag. Voor de drie- t/m zesjarigen is er bijvoorbeeld de vaste tentoonstelling ZELF!, waarin installaties te zien zijn van kunstenaars Jeannette Ephraïm, Alice Hoogstad en Nanna Koekoek. Je kunt er bijvoorbeeld dansen in een heuse blacklight disco. In de tentoonstelling Labyrint (t/m 17 mei) kunnen zeven- tot twaalfjarigen mee verdwalen in het werk van o.a. Hillegon Brunt, die elke dag andere pentekeningen in schetsboekjes maakt.

Kunstredacteur Claudia Kammer schreef (€) daarover in NRC Handelsblad:

“De opzet is om kinderen van 7-12 jaar te laten ontdekken wat de fascinatie van de kunstenaars is en hoe zij werken. Villa Zebra gaat volgend jaar ateliers inrichten waar kunstenaars live te zien zijn. Expositiemaker Jolanda Bouman: “We gaan nu onderzoeken hoe dicht je op de huid van de kunstenaar kunt komen. En wat het effect is op kinderen én kunstenaars.”

Dit weekend is de workshop ‘Zwart/Wit’, waarin kinderen met karton en verf een eigen kunstwerk kunnen maken.

    • Judith Laanen