Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Volgend jaar is helft allochtoon

Volgend jaar bestaat Rotterdam volgens statistici voor de helft uit allochtonen. In 2030 zijn de autochtonen ver in de minderheid.

Er wonen in Rotterdam nog altijd meer autochtonen dan allochtonen, maar het verschil is met 50,5 versus 49,5 procent nooit eerder zo klein geweest. Dat blijkt uit cijfers over de bevolkingsopbouw uit 2014 die de gemeente Rotterdam onlangs publiceerde. Met 309.000 mensen van buiten Nederland (75.000 uit een westers land, en 234.000 niet-westers) is deze groep bijna even groot als de 316.000 autochtonen in Rotterdam. Een allochtoon is iemand van wie ten minste één van de ouders in het buitenland is geboren. In 1995 was nog 65 procent van de Rotterdammers autochtoon.

Van de grote vier steden groeide Rotterdam vorig jaar het traagst. Den Haag en Amsterdam zitten iets boven de 1 procent, terwijl Utrecht bijna 2 procent groei realiseerde. Qua percentages allochtonen was Amsterdam in 2015 aanvoerder met 51 procent, terwijl Den Haag en Utrecht respectievelijk 50 en 32 procent scoorden. Rotterdam gaat wel aan kop met het aantal niet-westerse allochtonen. Elders wonen meer expats.

De afdeling Onderzoek en Business Intelligence van de gemeente Rotterdam verzamelt en publiceert deze cijfers. De onderzoekers voorspellen dat in 2016 de samenstelling half-half wordt. Daarna komen allochtonen in de meerderheid, waardoor in 2030 hun aandeel op 60 procent uitkomt. Traditionele immigratiegroepen (Turken, Marokkanen, Surinamers, Antillianen en Kaapverdianen) groeien vooral via de tweede generatie: de kinderen van migranten. Andere groepen groeien door immigratie.

Er wonen nu 625.000 mensen in Rotterdam, bijna zevenduizend meer dan een jaar geleden – een groei van 1 procent. Nieuwkomers trokken vooral naar de wijken Stadscentrum, Kralingen-Crooswijk en Feijenoord, die er vorig jaar elk ruim duizend nieuwe inwoners bij kregen. Krimp, stagnatie of zeer beperkte groei vond enkel plaats in de buitengebieden, zoals Pernis, Hoogvliet, Hoek van Holland, Rozenburg en de haven- en industriegebieden.

De belangrijkste oorzaken voor de groei in 2014: drieduizend immigranten (zowel westers als niet-westers, vaak vanwege gezinshereniging, arbeid en hoop op een betere toekomst) en dik tweeduizend meer geboortes dan sterfgevallen. Het aantal verhuizingen vanuit andere gemeenten is minder groot: bijna duizend. Tot 2008 vond er nog een jaarlijkse exodus plaats: bewoners verlieten de stad. Vaak zijn de nieuwkomers jongeren die hier een opleiding komen doen of aan hun carrière beginnen. Zij zijn dus relatief jong en hoogopgeleid.

Daar staat tegenover dat Rotterdam aan buurgemeenten Barendrecht en Lansingerland in 2014 per saldo ruim duizend mensen kwijtraakte. Dit komt vooral door de vele nieuwbouwwijken in deze regio’s.

De onderzoekers van de gemeente Rotterdam verwachten dat het aantal Rotterdammers tot 2019 groeit tot bijna 640.000. Het absolute record is niettemin nog lang niet in zicht. In 1965 waren er namelijk 732.000 Rotterdammers. En zelfs in 1940 waren er meer dan vorig jaar: 619.000.