VN-bemiddelaar: partijen in Jemen eens over tijdelijke volksraad

De strijdende partijen in Jemen zijn het eens geworden over een tijdelijke ‘volksovergangsraad’. Dat maakte Jamal Benomar bekend, die namens de Verenigde Naties bemiddeld heeft tussen de partijen.

Een Jemeniet protesteert in hoofdstad Sannaa tegen de machtsgreep van de Houthi's.
Een Jemeniet protesteert in hoofdstad Sannaa tegen de machtsgreep van de Houthi's. Foto EPA / Yahya Arhab

De strijdende partijen in Jemen zijn het eens geworden over een tijdelijke ‘volksovergangsraad’. Dat maakte Jamal Benomar bekend, die namens de Verenigde Naties bemiddeld heeft tussen de partijen.

De tijdelijke regering moet ervoor zorgen dat het land uit de politieke crisis komt. In een statement schrijft Benomar volgens persbureau Reuters:

“Deze vooruitgang is geen (definitief) akkoord, maar wel een belangrijke doorbraak die de weg vrijmaakt voor een alomvattend akkoord.”

Onderdeel van het akkoord is dat naast het huis van afgevaardigden, dat voornamelijk uit vertegenwoordigers van de oude machtspartijen bestaat, een hogerhuis komt waarin ook partijen een zetel krijgen die tot nu toe niet vertegenwoordigd waren. Zo moeten er zetels gaan naar jongeren, vrouwen en vertegenwoordigers uit het voormalige onafhankelijke zuidelijke deel van het land.

Samen vormen de twee ‘kamers’ de nieuwe volksovergangsraad. Wie de nieuwe president wordt en wie deel uit gaat maken van de nieuwe ministersploeg, is volgens Benomar nog onderwerp van gesprek.

Tegenover Reuters waren de strijdende partijen niet direct bereikbaar voor commentaar.

Houthi’s

De crisis in Jemen begon toen de shi’itische Houthi-rebellen de Jemenitische hoofdstad Sana’a overnamen, in september vorig jaar. Vorige maand braken er zware gevechten uit in de stad tussen de Houthi’s en het regeringsleger. De rebellen eisten betere vertegenwoordiging in het parlement en staatsinstellingen. Na een gijzeling van president Hadi, diende die zijn ontslag in. Ook het kabinet van premier Khaled Bahah stapte op.

De VN waarschuwde vorige week dat Jemen uiteen dreigde te vallen. De VN-Veiligheidsraad nam daarop een resolutie aan, waarin de Houthi’s werden opgeroepen om afstand te doen van de macht. In eerste instantie lieten de rebellen weten daaraan geen gehoor te willen geven.

Het is niet de eerste overeenkomst over een tijdelijk landsbestuur. Begin deze maand was er ook al een akkoord, maar dat hield niet lang stand: een dag later pleegden de Houthi’s een machtsgreep door het parlement te ontbinden.