Venezuela pakt kritische burgemeester Caracas op

Burgemeester Antonio Ledezma van de Venezolaanse hoofdstad Caracas is gisteravond opgepakt door agenten van de geheime dienst. Hij wordt volgens de overheid verdacht van het stichten van onrust en het voorbereiden van een staatsgreep. Ledezma geldt als een belangrijke oppositieleider in het Zuid-Amerikaanse land.

Burgemeester Antonio Ledezma van de Venezolaanse hoofdstad Caracas op een archieffoto uit 2014. Foto EPA/Miguel Gutierrez

Burgemeester Antonio Ledezma van de Venezolaanse stad Caracas is gisteravond opgepakt door agenten van de geheime dienst. Hij wordt volgens de overheid verdacht van het stichten van onrust en het voorbereiden van een staatsgreep. Ledezma geldt als een belangrijke oppositieleider in het Zuid-Amerikaanse land.

De arrestatie is inmiddels bevestigd door president Nicolas Maduro. In eerste instantie bracht de oppositiepartij het nieuws naar buiten. Ledezma werd volgens zijn vrouw Mitzy Capriles de Ledezma uit zijn kantoor meegesleurd door mannen in camouflagepakken. Kleine groepen demonstranten gingen na het horen van het nieuws de straat op.

Hongerstaking

Ledezma werd in 2008 tot burgemeester verkozen van de hoofdstad van het Zuid-Amerikaanse land. Daarbij versloeg hij een tegenstander van de dominante socialistische partij. Als gevolg van zijn overwinning stripte de overheid Ledezma van bijna al zijn bevoegdheden. Daarop ging de net gekozen burgemeester in hongerstaking. Zijn actie trok internationale aandacht en daarmee groeide Ledezma uit tot een symbool van het verzet tegen de onderdrukking van tegengeluid door het socialistische bewind van president Maduro.

In het land is het al sinds februari vorig jaar onrustig. Demonstraties tegen criminaliteit en economische problemen zijn uitgegroeid tot een roep om het aftreden van Maduro. Vorige week noemde de president Ledezma in een rijtje met andere criticasters die een staatsgreep zouden voorbereiden. Volgens Ledezma is het echter de corruptie in het land die voor instabiliteit zorgt.

Lees ook in NRC Handelsblad: Venezuela gaat rampjaar tegemoet (€).

    • Sam de Voogt