Bezetters Bungehuis moeten weg van de rechter, maar of ze ook gaan is onduidelijk

De bezetters van het Bungehuis in het centrum van Amsterdam moeten het universiteitsgebouw op korte termijn verlaten. Als ze dat niet doen, volgt er een dwangsom van 1.000 euro per dag. Dat heeft de rechter gisteren besloten. Het Bungehuis aan de Spuistraat, een gebouw van de faculteit Geesteswetenschappen van de UvA, wordt sinds vorige week vrijdag bezet. De actievoerders noemen zich De Nieuwe Universiteit (DNU) en zijn ontevreden over de bezuinigingsplannen van het bestuur. De Universiteit van Amsterdam (UvA) had een kort geding aangespannen tegen de actievoerders die het gebouw bezetten. Of de bezetters ook gaan vertrekken is nog onduidelijk. Alles moet „democratisch overlegd worden”, lieten de sprekers gisteravond weten. De universiteit wilde met de bezetters praten, mits zij het gebouw zouden verlaten. De bezetters wilden pas vertrekken als ze toezegging van de UvA kregen dat hun eisen zouden worden ingewilligd. De UvA sprak van chantage. Louise Gunning, voorzitter van het College van Bestuur van de UvA, is „blij met de uitkomst”, zo meldt de website van de universiteit: „We gaan ervan uit dat de bezetters nu uit zichzelf het gebouw verlaten, zodat medewerkers en studenten vanaf maandag gewoon weer aan de slag kunnen met onderwijs en onderzoek in het Bungehuis. Daarnaast gaan we op korte termijn in dialoog met studenten en medewerkers om de thema’s die spelen te bespreken.”

    • NRC