UEFA neemt geen maatregelen tegen Feyenoord

Supporters van Feyenoord liggen op de grond nadat ze zijn gearresteerd nabij de Spaanse Trappen in Rome. Foto AP/Gregorio Borgia

De Europese voetbalbond UEFA neemt geen maatregelen tegen Feyenoord naar aanleiding van de rellende supporters van de Rotterdamse club gisteren en woensdag in Rome. De bond zegt bij monde van een woordvoerder niets te kunnen doen omdat ze enkel over zaken gaan die zich in het stadion afspelen.

De woordvoerder tegen persbureau ANP:

“Wij veroordelen wat er is gebeurd, maar de UEFA kan hier niets tegen doen.”

Na de rellen van gisteren leek Feyenoord even te moeten vrezen voor sancties van de UEFA. Straffen als een geldboete, een wedstrijd moeten spelen zonder fans of zelfs uitsluiting van deelname aan het toernooi behoren tot de mogelijkheden in het geval van ongeregeldheden, maar dat geldt enkel als supporters zich misdragen in het stadion.

Goed resultaat overschaduwd door rellen

Feyenoord speelde gisteren in de zestiende finales uit tegen AS Roma. De wedstrijd eindigde in 1-1, maar het goede resultaat werd compleet overschaduwd door de rellen in het centrum van de Italiaanse hoofdstad. Daar beschadigden hooligans een aantal monumenten en vielen ze de politie aan. Uiteindelijk werden 53 supporters gearresteerd. Achttien mensen raakten gewond, waaronder dertien agenten.

Onder andere de burgemeester van Rome en de premier van Italië eisten excuses van de club. Feyenoord heeft zich inmiddels gedistantieerd van de relschoppers. De Nederlandse ambassadeur in Italië heeft volledige medewerking van Nederland toegezegd in het onderzoek dat is ingesteld.

CDA wil paspoorten hooligans intrekken

CDA-leider Sybrand Buma zei vandaag in het televisieprogramma Vandaag de Dag dat hooligans die zich in het buitenland misdragen hun paspoort moeten inleveren. Dat zou voorkomen dat ze naar een volgende wedstrijd in het buitenland kunnen. Buma zei verder ook dat hij zich schaamde voor de Feyenoord-fans. Eerder stelde de PvdA al vragen aan het kabinet over de ongeregeldheden in Rome.

Lees ook op nrc.nl wat de Italiaanse kranten te zeggen hebben over de rellen.

    • Sam de Voogt