Het ‘geweten van KPMG’ stapt over naar concurrent EY

Het is een opmerkelijke transfer bij de grote accountantskantoren. Martine Frijlink, ‘het geweten van KPMG’, gaat aan de slag bij concurrent EY. Vorig jaar mei verliet Frijlink het bestuur van KPMG na een „verschil van inzicht”, zoals de woordvoerder van KPMG destijds zei – meestal synoniem voor ruzie.

Frijlink zou te veranderingsgezind zijn geweest voor KPMG, dat toen in diepe crisis verkeerde door verschillende fraudezaken. Frijlink was binnen het bestuur van KPMG verantwoordelijk voor ‘kwaliteit- en risicobeheersing’ en zat op dezelfde strenge lijn als de toezichthouder op accountants. Ingewijden beschreven Frijlink als „het geweten” van KPMG. Maar dat was niet alleen maar positief: sommige partners vreesden dat KPMG onder Frijlink té streng voor zichzelf zou worden.

Frijlink is nu binnengehaald door concurrent EY – transfers van het ene naar het andere big four-kantoor zijn er niet veel. EY stuurde vanochtend een ‘personaliabericht’ met de aankondiging rond. Bij EY gaat Frijlink zich, net als eerder bij KPMG, richten op kwaliteit. De komst van Frijlink past „bij de door EY reeds eerder ingeslagen weg op het gebied van investeringen in permanente kwaliteitsverbetering”, schrijft het accountantskantoor.

Net als de andere grote kantoren treft EY maatregelen om de kwaliteit van zijn controlewerkzaamheden te verbeteren. Vorig jaar bleek uit onderzoek van toezichthouder AFM dat die bij alle vier de grote kantoren onvoldoende is. Van de onderzochte jaarrekeningencontroles was bijna de helft „onvoldoende”.

KPMG was daarin topscoorder: zeven van de tien door de AFM onderzochte controles waren onder de maat. EY deed het met drie onvoldoendes het minst slecht.

De accountants hebben van de politiek een laatste kans gekregen om orde op zaken te stellen.. Daar hebben ze dit jaar en volgend jaar de tijd voor, daarna moet er resultaat zijn. Genoeg te doen dus voor Frijlink, ook bij EY.