‘Seksrabbijn’ in beroep tegen uitlevering aan Israël

De van ontucht verdachte Israëlische rabbijn Eliezer Berland (L) met zijn advocaat Louis de Leon. Die laatste heeft laten weten dat Berland in beroep gaat tegen de uitspraak dat hij uitgeleverd mag worden aan Israël. Foto ANP / Sander Koning

De omstreden rabbijn Eliezer Berland (77), die verdacht wordt van ontucht, stapt naar de Hoge Raad om uitlevering aan Israël te voorkomen. Dat liet zijn advocaat Louis de Leon vanmiddag weten aan persbureau ANP.

Vorige week oordeelde de rechtbank in Haarlem dat formeel niets de uitlevering van de rabbijn in de weg staat. Het is nu aan minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) om te beslissen of de rabbijn daadwerkelijk wordt overgedragen aan Israël.

Twee jaar geleden raakte de toen 75-jarige Berland in opspraak toen vrouwelijke volgelingen hem in de Israëlische pers beschuldigden van onzedelijke betastingen. Onder de slachtoffers zou ook een meisje van vijftien zijn. Veel van zijn ultraorthodoxe aanhangers geloven echter niet dat hun rabbijn tot zoiets in staat zou zijn. Vanwege de beschuldigingen wordt hij in Israël gezocht.

Berland werd in september aangehouden op Schiphol, maar kort erna onder voorwaarden op vrije voeten gesteld. Hij moest zijn paspoort inleveren en zich bij het OM melden als hij ergens heen ging. ‘Ergens’ bleek in oktober Texel te zijn, waar de man zijn intrek nam in een vakantiehuisje. Binnen de kortste keren wisten aanhangers, pers en politie voor (€)onrust op het eiland te zorgen.

Lees in NRC Next: Weer eens wat anders dan een aangespoelde walvis (€).

    • Eva Smal