Rome ‘verwoest en gekwetst’ na rellen

‘Barbaren’ noemen Italiaanse kranten de Nederlanders die vernielingen aanrichtten in Rome. Wie gaat betalen?

Links: Gearresteerde hooligans liggen geboeid op de klinkers van het Piazza di Spagna. Rechtsboven: de beschadigdeBarcaccia-fontein. Rechtsonder: Een supporter daagt Italiaanse agenten uit. Foto’s AP, EPA

Rome maakte vanochtend verontwaardigd de schade op na het tumultueus verlopen bezoek van ruim zesduizend Feyenoord-fans aan de Italiaanse hoofdstad voor het Europa League-duel tegen AS Roma (1-1). Een deel van het historische stadscentrum werd de afgelopen twee dagen geteisterd door Rotterdams voetbalvandalisme.

Relschoppers gooiden met rookbommen, flessen en andere spullen. Naast de onlangs gerestaureerde 17de-eeuwse Barcaccia-fontein werden ook auto’s, motoren en prullenbakken ernstig beschadigd. Zeker 18 mensen raakten gewond bij rellen bij de Spaanse Trappen. Onder hen 13 agenten, van wie drie door zwaar vuurwerk.

Bijna alle Italiaanse kranten brachten de voetbalrellen vanochtend op hun voorpagina’s met termen als ‘barbaren’, ‘Hollandse beesten’ en ‘schande’. Foto’s tonen de beschadigde romp van de boot in de Barcaccia-fontein. Deze lijkt, meldt persbureau Ansa, „bewerkt met een zwaar voorwerp”. In het water lagen, tussen de bierflesjes, brokjes van het monument.

„Rome is verwoest en gekwetst”, twitterde de Romeinse burgemeester Ignazio Marino gistermiddag. Hij ontbood de Nederlandse ambassadeur en deelde hem mee dat Rome „niet voor de kosten zal opdraaien”. Marino haalde ook uit naar de politiecommissaris en de prefect, de regionale bestuurder. De politie zou het aantal hooligans onderschat hebben. De prefect kondigde gisteravond na de rellen van woensdag in allerijl een alcoholverbod af.

De Italiaanse premier Renzi vroeg om excuses. „Het enige persbericht dat Feyenoord nu moet uitbrengen, telt maar vijf letters: ‘scusa’. Ze moeten hun excuses maken in plaats van deze onbeschofteriken te verdedigen”, zei hij op de televisie. Renzi leek te reageren op een zegsman van Feyenoord die aanvankelijk stelde dat het voorkomen van de rellen in de stad valt onder de verantwoordelijkheid van de Romeinse autoriteiten.

Feyenoord-directeur Eric Gudde reageerde iets later wel veroordelend. „Laat ik duidelijk zijn: wat er in de stad is gebeurd, daar moet Feyenoord alle afstand van nemen.” Gudde zei verantwoordelijk te zijn voor de fans in het uitvak, die zich netjes zouden hebben gedragen.

De UEFA stelt geen onderzoek in naar de ongeregeldheden, meldde de Europese bond vanochtend. Was het in het stadion misgegaan, dan had het sportieve consequenties kunnen hebben voor Feyenoord.

De Rotterdammers wisten dit seizoen na tien jaar eindelijk Europees te ‘overwinteren’. Rome vormde een aansprekende tegenstander, met bovendien een grote stadioncapaciteit. Ook veel leden van de oude harde kern uit de jaren negentig trokken naar Rome. Kaartjes waren eenvoudig online te regelen, ook voor mensen die in Nederland een stadionverbod hebben.