Rellen? Wij zijn hier om te voetballen

Het was een schizofrene dag voor Feyenoord. Wangedrag van de fans en tegelijk sportief succes: een remise tegen de sterren van AS Roma.

Kazim Richards viert metTonny Vilhena zijn doelpunt tegen AS Roma. Grote namen als Francesco Totti en Daniele De Rossi bleven gisteren onzichtbaar. Foto Andrew Medichini/AP

Fred Rutten heeft zich 24 uur lang afgesloten van de buitenwereld. Rellen in Rome? „Ik weet nog steeds niet wat er is gebeurd”, zegt de coach van Feyenoord. Het loopt tegen tien uur ’s avonds, de beelden van de ongeregeldheden in het stadscentrum verspreiden zich op internet. Maar ze gaan voorbij aan de ploeg waar het allemaal om draait. Er is niet over gesproken in het team, zegt Rutten. „Dat mag nooit een thema zijn. Wij zijn hier om te voetballen.”

Grote vraagtekens in de vriendelijke ogen van verdediger Terence Kongolo. Hij heeft „helemaal niks” meegekregen van de tientallen arrestaties van Feyenoord-hooligans. En rechtsback Rick Karsdorp – met hulp van de persvoorlichter die hem in zijn linkeroor fluistert: „Ik had alleen de focus op de wedstrijd.”

Aanvoerder Jordy Clasie heeft op internet gekeken en de kranten gelezen. Koeltjes: „En dan zie je dat er het een en ander gebeurt.” Ook hij heeft zich er voor afgesloten. „Het is niet aan ons om daar over na te denken en het over te hebben.”

Vuurwerkbommen

Het is een schizofrene dag voor Feyenoord. Terwijl een klein deel van de 6.000 meegereisde supporters zich ’s middags misdraagt in de Italiaanse hoofdstad, bereidt de ploeg zich voor op het Europa League-duel met AS Roma. In het vooroorlogse Stadio Olimpico in Rome knallen geregeld harde vuurwerkbommen – niet uit de hoek met de Nederlandse aanhang. Alsof het na de explosieve aanloop al niet genoeg is.

Het voetbal vergoedt uiteindelijk veel in de grimmige sfeer in het halflege stadion. Het onervaren Feyenoord vecht zich in de tweede helft naar een verrassend gelijkspel (1-1) tegen het Romeinse miljoenenteam. Een remise die aanvoelt als een overwinning - voor de Rotterdammers.

Francesco Totti en Daniele De Rossi, de grote mannen van dit AS Roma. Ze stonden op het veld, maar daarmee is alles gezegd. Onschadelijk gemaakt, onder meer door de Rotterdamse spelverdeler Clasie. Zijn methode? „In het veld heb ik voor niemand respect, ook niet voor die jongens. Achteraf heb ik altijd respect voor elke speler, helemaal voor de grotere namen. Maar in het veld denk ik daar niet bij na.”

Een hels fluitconcert daalt neer op de sterrenformatie van AS Roma. Een mooier compliment kan Feyenoord niet krijgen. De bezoekers spelen met lef en bravoure in Rome. Wat een contrast met afgelopen weekend in de Nederlandse eredivisie. Blunderend en stuntelend ging Feyenoord zaterdag ten onder bij Heracles Almelo. Maar de Europa League brengt aparte krachten los bij Feyenoord. Er is meer overtuiging, focus, geloof.

„Bij grote tegenstanders komt er iets bij ons naar boven waardoor we goed kunnen voetballen” zegt middenvelder Karim El Ahmadi. Of in de woorden van Clasie: „Het lijkt wel of wij soms in grote wedstrijden kunnen pieken en meer onszelf kunnen zijn dan in de kleinere wedstrijden.”

Feyenoord kan de oppepper in Rome goed gebruiken. De ploeg kent een verwarrend seizoen. Een waardeloze start in augustus met pijnlijke thuisnederlagen. Een opleving vanaf eind september. Maar in februari zakte de ploeg net zo hard weer weg.

Twijfel

Afgelopen weken is er twijfel geslopen in de ploeg. Oorzaak? Er wordt op Rotterdam-Zuid veel gesproken over trainer Fred Rutten, blijft hij na dit seizoen? Zijn contract loopt af. Feyenoord wil graag verlengen, maar Rutten geeft geen duidelijkheid. Het duurt allemaal te lang, zo klinkt het. Eind volgende week moet Rutten beslissen van de directie. Het is als een klein liefdesdrama, Feyenoord wil niets liever – Rutten twijfelt.

Een half uur voor de aftrap zit Rutten eenzaam in de grote dug-out. In gedachten verzonken. Als een schrijver die nadenkt over het plot van zijn roman. Tijdens de wedstrijd handen nonchalant in de zakken. Balletje terugtrappend als die uit rolt. Juichend als een klein kind bij de gelijkmaker. Bij het opspringen gaat het verkeerd, waardoor hij last krijgt aan zijn kuit, lacht hij later. Na afloop de omhelzing met directeur Eric Gudde.

Misschien helpt de opleving in Italië bij het maken van zijn keuze. De tweede helft was een spektakel. Uitgerekend de veel bekritiseerde Turks Britse spits Colin Kazim Richards tikte na rust de gelijkmaker binnen. Het Feyenoord-vak vliegt in de hekken richting de spelers, stuiterend en schreeuwend van vreugde. Gelijk tegen de nummer twee in Italië – daar had bijna niemand op gerekend.

Volgende week valt de beslissing in De Kuip. Met het uitdoelpunt heeft Feyenoord een goede uitgangspositie om zich te plaatsen voor de achtste finales. „In een kolkende Kuip zullen we alles mobiliseren om een ronde verder te komen”, spreekt Rutten met vertrouwen. En hopelijk gaat het dan wel alleen over voetbal.

    • Steven Verseput