Privégegevens bezoekers rechtbank toegevoegd aan strafdossier

Privégegevens van journalisten en bezoekers van de ‘bunker’ in Amsterdam-Osdorp zijn per ongeluk terechtgekomen in het strafdossier van het proces rond de moorden in de Staatsliedenbuurt in 2012, meldt misdaadwebsite Crimesite. Het Openbaar Ministerie erkent de fout.

Politieagenten in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt eind 2012.
Politieagenten in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt eind 2012. Foto ANP/ Evert Elzinga

Privégegevens van journalisten en bezoekers van de ‘bunker’ in Amsterdam-Osdorp zijn per ongeluk terechtgekomen in het strafdossier van het proces rond de moorden in de Staatsliedenbuurt in 2012, meldt misdaadwebsite Crimesite. Het Openbaar Ministerie erkent de fout. “Dat had niet mogen gebeuren.”

Adressen, foto’s en kentekens van journalisten en bezoekers zijn nu dus inzichtelijk voor alle mensen die het strafdossier in de zaak konden inzien, dus ook de verdachten, Adil A. en Anouar B., en hun advocaten. “Gevaarlijk en belachelijk”, zegt een betrokken journalist tegen Crimesite. Het dossier is al verspreid, zegt het OM, dus is het niet mogelijk de stukken nog te verwijderen. Wel wordt volgens het OM verzocht aan de betrokken partijen de informatie niet verder te verspreiden.

Volgens Crimesite gaat het om persoonlijke details als volledige namen, geboorteplaats en -datum en het precieze woonadres van mensen. Ook de eventuele relatie van personen met de verdachten is toegevoegd aan het dossier.

Het OM bevestigt dat er tijdens een zitting in maart vorig jaar identiteitsbewijzen van bezoekers - “niet van de journalisten onder hen” - gekopieerd zijn op haar verzoek en dat van de politie. Dat is volgens het OM gedaan in verband met de veiligheidssituatie op dat moment en in verband met een opsporingsbelang. Daarnaast zijn er, zoals Crimesite al meldde, kentekens genoteerd van auto’s die op die dag in maart reden door de straat waar de rechtbank gevestigd is.

Liquidaties

Eind december werden er bij een ‘wildwesttafereel’ in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt twee mannen doodgeschoten bij een dubbele liquidatie. Adil A. en Anouar B. zouden tot de schutters hebben behoord. Een andere man, Hamza B., werd in Marokko eind vorig jaar al veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Hij werd in Marokko berecht, omdat hij in juni 2013 in de Marokkaanse stad Tanger gearresteerd werd.

Sinds de dubbele afrekening in de Staatsliedenbuurt worstelt de politie met een golf van liquidaties in het criminele circuit. Alleen dit jaar al werden er al vier mensen geliquideerd.

Lees ook in NRC: