Jabba the Hutt van binnenuit

George Lucas vond het in 1982 maar niks dat Jabba the Hutt fysiek moest worden gebouwd voor de Star Wars-film Return of the Jedi. Lucas had meer met computeranimatie. Dat vernemen we in Life Inside Jabba the Hutt, een vermakelijke documentaire van 20 minuten gebaseerd op vertellingen van Toby Philpott. Philpott was een van de personen die zich in het lijf van Jabba bevonden om te zorgen voor geloofwaardige bewegingen tijdens de opnamen.

De film is gebaseerd op Skype-gesprekken die de maker, Jamie Benning, met Philpott voerde. Maar hij bevat ook archiefmateriaal, waaronder beelden die binnenin het vadsige lijf zijn geschoten. Philpott zit schouder aan schouder met een collega en demonstreert hendels en hefbomen waarmee het hoofd, de armen en de tong worden bewogen. Met hun bovenlichamen konden ze leven brengen in Jabba’s lijf. De staart werd wegens de krappe ruimte bediend door een dwerg – en zelfs van zijn werkzaamheden zijn bewegende beelden.

Beeld- en geluidskwaliteit houden niet over, maar de unieke inhoud maakt dat meer dan goed. Jamie Benning is gespecialiseerd in verhalen over de achtergronden van bekende speelfilms. Eerder maakte hij producties als Inside Jaws en Raiding the Lost Ark.

    • Herbert Blankesteijn