Onbedoeld werd Saoedi-Arabië hofleverancier van jihadisten

Prins Bandar, vriend van de familie Bush, steunde de rebellen in Syrië ruim maar keek niet goed waar het geld heen ging, schrijft politicoloog Paul Aarts. Sinds de opkomst van ISIS hoor je beweren dat de regering van Saoedi-Arabië rechtstreekse banden zou hebben met deze terroristische organisatie en financiële en militaire steun zou hebben verleend.

Illustratie Steve Sack

Prins Bandar, vriend van de familie Bush, steunde de rebellen in Syrië ruim maar keek niet goed waar het geld heen ging, schrijft politicoloog Paul Aarts.

Sinds de opkomst van ISIS hoor je beweren dat de regering van Saoedi-Arabië rechtstreekse banden zou hebben met deze terroristische organisatie en financiële en militaire steun zou hebben verleend. Harde bewijzen zijn echter nooit geleverd. Wil dat ook zeggen dat er helemaal niets aan de hand is?

Vanaf medio 2013 heeft Saoedi-Arabië de rol van Qatar overgenomen als belangrijkste financier van Syrische strijders tegen het regime van Bashar al-Assad. Die steun ging vooral naar het ‘Islamitische Leger’, een organisatie met een expliciet anti-seculiere agenda, maar concurrerend met radicale jihadistische groepen, gelieerd aan Al-Qaeda, zoals Jabhat al-Nusra en ISIS. Het is waarschijnlijk dat wapens, bedoeld voor het Islamitisch Front, in handen vielen van die andere groepen.

Naast geld en wapens stuurde Saoedi-Arabië ook jihadisten naar het slagveld, overigens zonder echt te weten waar die terecht kwamen. Er was immers forse pressie uit conservatief-religieuze hoek om vrijwilligers op te roepen voor de strijd tegen de ‘ongelovigen’, lees de de shi’ieten in Syrië. Dat motief strookte met het gedachtengoed van het ultra-puriteinse, xenofobe en vooral anti-shi’itische wahhabisme – de staatsislam van Koninkrijk Saoedi-Arabië.

Menig strijder belandde bij ISIS, de succesvolste organisatie op het Syrisch-Iraakse slagveld. Zo werd Saoedi-Arabië onbedoeld hofleverancier van buitenlandse jihadisten (met Tunesië concurrerend om de eerste plaats). Niemand die de exacte aantallen weet, maar er bevinden zich nu minimaal 3.000 Saoedi’s (en maximaal 6.000) onder de buitenlandse jihadisten van (inmiddels) IS.

Paul Aarts is verbonden aan de afdeling politicologie van de UvA. Hij publiceert binnenkort, samen met Carolien Roelants, ´Saudi Arabia. A House in Peril´

Lees verder in NRC Handelsblad: ‘Onbedoeld werd Saoedi-Arabië hofleverancier van jihadisten’ (€)