Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Omstreden benefietgala Rijswijk afgelast na ophef over imams

Een flyer van het Rohamaa Benefiet event in Rijswijk.
Een flyer van het Rohamaa Benefiet event in Rijswijk. Foto ANP / Bart Maat

Stichting Rohamaa ziet af van het omstreden benefietgala dat gepland stond voor 8 maart. Dat heeft de gemeente Rijswijk vanmiddag laten weten.

De gemeente Rijswijk, die het besluit van Rohamaa “moedig” noemt, schrijft:

“De stichting heeft nu te kennen gegeven dat het liefdadigheidsdoel van hun bijeenkomst, door de uiteenlopende gebeurtenissen en berichtgevingen, volkomen op de achtergrond is geraakt. Dit heeft de stichting ertoe gebracht van het geplande benefietgala op 8 maart aanstaande af te zien.”

Het evenement was in opspraak gekomen omdat er omstreden imams zouden komen spreken. Na de ophef hierover werd van drie van de gastsprekers het visum ingetrokken. Rohamaa noemde het eerder “verbazend” dat er aanvankelijk geen aanleiding was gevonden om de visa niet toe te kennen. En dat die aanleiding er na de ontstane ophef opeens wel was.

De oppositie in de Tweede Kamer heeft vragen gesteld over de visumverlening. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt noemde het eerder “vrij schokkend” dat buitenlandse imams die in het verleden steun betuigden aan terreurbewegingen, aanvankelijk gewoon een visum kregen.

“Kennelijk zitten hun namen niet in de kaartenbakken van mensen die we hier liever niet hebben. Je vraagt je af wie er dan wel in zit.”

Goede doel

Op de website van het evenement schrijft Rohomaa dat de opbrengst van het gala ‘naar het goede doel gaat’. De stichting zamelt geld in voor het welzijn van gehandicapten, sociaal zwakkeren en andere hulpbehoevenden ‘met de Islam als vertrekpunt’. Voor het evenement waren zeven gastsprekers uitgenodigd, onder meer uit Jordanië, Egypte, en België. De organisatie hoopte 2.500 kaartjes voor 20 euro per persoon te verkopen.

Ook een ander benefietgala dat gepland staat voor 1 maart ligt nu onder vuur omdat er omstreden imams zouden prediken. De eigenaar van partycentrum Luxury in de Utrechtse wijk Overvecht wil onder het contract uit met de organiserende stichting World Wide Relief, meldt RTVUtrecht. Tijdens het gala wil de stichting geld inzamelen voor Palestina, Birma, Turkistan en Zuid-Marokko.

Een van de sprekers is Abdul-Jabber van de Ven, bekend van zijn uitspraak elf jaar geleden dat hij het niet erg zou vinden als Geert Wilders zou sterven. De lokale CDA-afdeling wil dat het gala op grond van de openbare orde wordt verboden. Het CDA en de ChristenUnie in de Tweede Kamer willen weten of er visa zijn verstrekt aan de buitenlandse sprekers en gasten.