Oligarchenclub weet te calculeren

In een matig gevuld stadion verloor de Eindhovense ploeg van een gewiekste opponent. Uitschakeling dreigt na één weggegeven kans.

PSV-spits Luuk de Jong (boven) had het gisteren zwaar tegen het defensieve duo van Zenit. Onder: doelman Jeroen Zoet, die wordt gepasseerd door de Braziliaanse aanvaller Hulk. Foto ROBIN VAN LONKHUIJSEN/EPA, Michael Kooren/Reuters

Het Philips Stadion zucht. Maar de Portugese aanvaller Danny trekt zich daar niks van aan. Terwijl secondes wegtikken, buigt de aanvoerder van Zenit Sint Petersburg zich voorover om zijn afgezakte kousen omhoog te trekken. Alweer. Zoals hij vaker doet als hij aanlegt voor een vrije trap. Schijnbaar is de rek uit zijn sokken, maar in werkelijkheid is het een actie van een doortrapte speler die bewust tijd rekt en zo het spel van PSV ontregelt. Net zo lang tot de buit binnen is. De klus in Eindhoven geklaard.

Ongeveer dit is wat Phillip Cocu met het begrip routine bedoelde toen hij gisteren moest verklaren waarom PSV in eigen stadion met 1-0 had verloren van de koploper uit de Russische Premjer Liga. „Na de 0-1 maakten ze het ons onmogelijk om te voetballen”, zei de trainer van PSV. „Continu onderbraken ze de wedstrijd.”

De Russen lokten listig vrije trappen uit, rekten schaamteloos tijd en bouwden een solide muur op rond hun eigen doelgebied. Spil hierin was Danny - voetbalnaam van Daniel Miguel Alves Gomes uit Portugal. De 31-jarige captain van Zenit maakte amper meters. Niet omdat hij vermoeid was, maar omdat hij precies leek te hebben berekend hoe veel arbeid nodig was voor het gewenste resultaat. Als een student die inzet op een zes. Hij sjokte vaak, maar was wel de man die de assist gaf op doelpuntenmaker Hulk.

Was PSV beter zoals verdedigers Jetro Willems en Jeffrey Bruma naderhand beweerden? Dat is maar net wat als maatstaf geldt. Is dat het percentage balbezit (59 procent) en het aantal doelpogingen, dan was het PSV, dat met bravoure speelde tegen een topclub. Maar draait het om rendement, dan was Zenit de betere. Eén grote kans en winnen, waarmee de ploeg volgende week de grootste kanshebber is om zich in Sint Petersburg te plaatsen voor de achtste finale.

Verrassend is dat niet. Zenit, dat via de Champions League de Europa League instroomde, heeft een begroting van 215 miljoen euro en een selectie met een geschatte waarde van bijna 205 miljoen. Zet daar PSV tegenover, met een begroting van krap 65 miljoen euro en een selectiewaarde van 97 miljoen. Nogal een verschil.

De voormalige club van Dick Advocaat, die in 2008 de UEFA Cup won met Zenit, heeft veel toppers op de loonlijst: de Belg Axel Witsel (waarde 35 miljoen euro), de Argentijn Ezequiel Garay (20 miljoen) en de Braziliaanse voetbalattractie Givanildo Vieira de Souza (45 miljoen), beter bekend als Hulk. Zowel letterlijk als figuurlijk, want zelfs zonder fantasie lijkt deze spierbundel op de forsgebouwde stripheld. En dan zaten Andrey Arshavin en Anatoliy Tymoshchuk gisteren nog op de reservebank. Phillip Cocu zou dromen van zulke spelers, maar zijn Portugese collega bij Zenit André Villas-Boas (ex-Tottenham) had de voormalige spelers van Arsenal en Bayern München alleen nodig om tijd te rekken aan het slot.

Zenit, met drie Russen in de basisopstelling, staat als club symbool voor de herschikking op de coëfficiëntenlijst van de UEFA. Tien jaar geleden bezette Rusland daarop de dertiende plaats en Nederland de zevende. Nu staat Rusland zevende, terwijl Nederland is gezakt naar de negende plek. Een inhaalslag die onder meer gemaakt werd met behulp van oligarchen, zoals ook bij Zenit is gebeurd dankzij hoofdsponsor en oliemaatschappij Gazprom. Zenit versus PSV, dat is nouveau riche tegen oude glorie.

Was het daarom dat er gisteren slechts 21.000 toeschouwers waren, in plaats van de gewoonlijke 35.000 bij een competitieduel van PSV? Dat Zenit minder tot de verbeelding spreekt? Zenit is op papier een topploeg, maar zal voor een oudere generatie supporters iets onbekends hebben. Wéér een tegenstander uit Oost-Europa na eerdere ontmoetingen met Dinamo Moskou, het Bulgaarse Loedogorets en Chornomorets en Dnjepr Dnjepropetrovsk uit Oekraïne.

Gehoopt wordt op een glanzend affiche tegen een club als Liverpool, maar dat betekent dat PSV volgende week moet winnen in Sint Petersburg. Van een calculerende, gewiekste ploeg die niet eens op de „honderd procent speelde”, bekende trainer Villas-Boas. Hij was al blij dat Zenit na de langdurige Russische winterstop fit genoeg bleek om te wedijveren met de koploper van de eredivisie. En dan was PSV op volle sterkte.

    • Fabian van der Poll