‘Notaris kwetsbaar door financiële problemen’

Bijna honderd van de achthonderd notariskantoren zaten in het derde kwartaal van vorig jaar in geldnood. Dat bevestigt een woordvoerder van de toezichthouder op het notariaat, het Bureau Financieel Toezicht (BFT), na berichtgeving vanochtend in het Financieele Dagblad. De financiële problemen kunnen volgens het BFT integriteitrisico’s veroorzaken, schrijft de krant op basis van een vertrouwelijk rapport.

Een belangrijk risico is de zogeheten derdenrekening, zegt een woordvoerder van het BFT in een toelichting. Dat is een rekening van de notaris waarop cliënten geld stallen bij, bijvoorbeeld, de verkoop van huizen of de afwikkeling van erfenissen. De BFT zegt derdenrekeningen van de 95 kantoren in problemen scherp in de gaten te houden. Vijftig kantoren worden „bijzonder” gevolgd. Met deze kantoren voert het BFT „intensieve gesprekken” en maakt het “duidelijke afspraken over herstelplannen”.

Als oorzaak van de problemen wijst de toezichthouder op de economische crisis en het feit dat notarissen ook ondernemer zijn, als gevolg van de ingevoerde marktwerking. Vooral de crisis op de huizenmarkt heeft het notariaat hard getroffen.

Of er faillissementen worden verwacht, wil de woordvoerder van het BFT niet zeggen. In 2013 ging de Amsterdamse notaris Bernard Blijleven failliet, nadat hij zijn derdenrekening waarop het geld van zijn cliënten stond, bij herhaling had geplunderd.